(非会员)
2011-09-05 531 浏览
因为搭车就脚, 与几个朋友响红磡国际都会商场食饭. 见到梁山泊门面装修四正, 又有D日本FEEL, 就入去啦. 当时8点半左右, 但只有3枱客, 1枱日本人, 1枱国内同胞, 1枱情侣. 已经心感不妙, 因为唔系普罗大众去食. 朋友叫左碗牛肉乌冬, 一上枱我地全部都噩然! 咁细碗既?! 系咪见我朋友细粒又生得可爱, 俾左份儿童餐佢? 都成$70几蚊O丫. 我即时开玩笑咁同朋友讲:' 咁我碗三文鱼泡饭咪得个碗仔咁细?' 结果我求仁得仁, 真系黎左一碗人地用黎饮面豉汤咁大既泡饭. 如果系好食既, 我当豪一豪, 见识见识O丫. 点知仲差过就咁滚水+三文鱼粒. 仲有O个大旧芥辣(O系碗饭里面, 唔系食鱼生或寿司用) 都唔知有乜用? 真唔明佢点够胆收$40几蚊. 其他人既石头窝饭, 炸猪排饭就大小正常偏细. 但俾得$7,80蚊, 味道仲差过人地即O个O的. 埋单时我地好有默契地俾到小数点后1个位. 我谂我地唔俾贴士阿老板都赚得好够喇.
2011-08-23