2021-06-26
前菜点咗炸鸡翼同cold cut。鸡翼即叫即炸温度十足亦好juicy,腌得都好入味,有少少辣十分香口,𩠌酒一流。Parma ham肉泛油光,新鲜度十足,厨房亦毫不吝啬切到有几大块得几大块,连同大大嚿哈密瓜一齐食简直系一大满足。之后就系呢度主打之一嘅生蚝啦。我哋order咗一打Gillardeau,全部望落发育健全有波有萝,新鲜肥美一啲都唔腥。开蚝师傅好细心保留咗蚝壳入面嘅海水,食落原汁原味。 食完第二朝啲aftertaste矿物味仲喺度。做得呢度嘅主打,水准果然有返咁上下,绝对物超所值👍话明系oyster&grill,食完生蚝当然要试埋呢度嘅扒啦。主食嗌咗斧头扒,惊住唔够食再加多咗个鳕鱼意粉,不过个扒嚟到就知错了。远处嚟紧嘅时候已经心谂咁大盘嘢唔会系我哋挂?隔离台都望住。上到台比过吓真系大过我块面(虽然我个人块面偏细,仲有鼻高高、眼大大...)。不过大份还大份,最重要都系好唔好食。斧头扒当日叫咗五成熟但略嫌都系熟咗少少偏向七成,建议order时可以再叫生少少就perfect池。不过肉质都保持到松软多汁,油脂分布均匀,口感丰富。另有薯角做配菜,亦做得一啲都唔马虎,食得出系热辣辣新鲜炸起,
话明系oyster&grill,食完生蚝当然要试埋呢度嘅扒啦。主食嗌咗斧头扒,惊住唔够食再加多咗个鳕鱼意粉,不过个扒嚟到就知错了。远处嚟紧嘅时候已经心谂咁大盘嘢唔会系我哋挂?隔离台都望住。上到台比过吓真系大过我块面(虽然我个人块面偏细,仲有鼻高高、眼大大...)。不过大份还大份,最重要都系好唔好食。斧头扒当日叫咗五成熟但略嫌都系熟咗少少偏向七成,建议order时可以再叫生少少就perfect池。不过肉质都保持到松软多汁,油脂分布均匀,口感丰富。另有薯角做配菜,亦做得一啲都唔马虎,食得出系热辣辣新鲜炸起,薯味十足外脆内软。薯角上嘅时候无调味嘅,我自己都prefer咁样上,因为食客可以根据自己口味加盐同胡椒或者乜都唔加。另一主菜鳕鱼意粉用咗香草蘑菇忌廉做汁,食落味道够浓郁亦唔会太漏。鳕鱼扒鱼皮煎到金黄色好香脆,鱼肉食落仲好firm好juicy,充满鱼油香。呢度嘅意粉意粉煮得淋身少少,如果平时钟意食开硬身啲可以落order嘅时候讲埋,呢度啲staff都好nice。
当晚仲有田螺同牛肝菌忌廉汤,挂住食都唔记得影相。田螺喺一般平民西餐厅都唔系咁常见有得食,呢度做得相当唔错。至于个汤饮落啖啖蘑菇肉,用料十足,系呢度另一诚意之作。强烈推介👍
题外话/补充资料:
总结当晚一共食咗: 两个前菜,一个小食,一个汤,一打生蚝,两个主菜,埋单大约$5xx一位。其实以呢个价钱食到咁多嘢,餐厅环境又四四正正,同埋有咁高质素真系无乜嘢可以挑剔。喺大角咀邻近都有唔少西餐厅,不过呢间新开走港式少少,主打新鲜生蚝同扒嘅餐厅系有啲惊喜。建议钟意食西餐嘅朋友如果不妨可以试吓。