2020-02-04
朋友一早话想试铜锣湾新开既芋圆店,听闻佢地既芋圆是由台湾中央工场手搓制作,然后直送香港铺即整,呢个噱头吸引我们特意前来。由于我们不熟呢间铺既位置,都行左好多冤枉路,建议想试新野既朋友最好做定功课,不要像我们这样即兴🙈。最终,我们发现原来位于登龙街18号upoint 地下。当时,店舖内人流几乎95%满,可能又刚巧放工时间,特别多人。幸好,我们都揾到坐位坐下,再慢慢㨂食物,再到柜枱点餐,自己攞餐。食物方面,我们点了芋圆4号(无记错的话,因为太耐之前😂),佢芋头、红豆、珍珠和芋圆,食落口好有口感,好嚼口,但有少许林林地,和有点腻;另外可以加八蚊换粒甜品,我地换左花生麻糬和芝麻麻糬各一粒,试试咪,我比较仲意芝麻味😍;本身绿茶控的我,试左珍珠鲜奶绿茶($32),奶咪好重,但饮唔到绿茶味🍵,失望😞!现场环境有个大电视,我以为播放其他节目供客人消磨时间,原来系不断重播鲜芋店的芋圆由台湾手工制作,再真送香港既卖点呢!最好,我地因为share食的关系,埋单不用200元
最好,我地因为share食的关系,埋单不用200元