2019-04-27
第一次有幸参与呢间食肆的试食晚宴,这间位置距离上环地铁站约十分钟步程,静中带旺,我们一行四人提早十多分钟到达,本打算在外面等下,但店员已很有礼貌邀请我们入去就坐。呢度面积唔大,约容纳五台客人,当时已经有三台客人就餐,我们被安排入一点的坐位,啱哂我地钟意静嘅客人。店员简单介绍因试食,食材由主厨安排,期间店员礼貌有善,抵赞。大约五分钟左右先上一条煎焗青根鱼,卖相不太吸引,但食落肉质嫩滑,好鲜甜,主厨果然好手势。跟著就系养生排骨汤,主打无味精,汤底够浓,我自己钟意淡少少,如果钟意浓汤嘅就啱哂。再黎系一度绍菜炆虾米,同一人一只豉油皇乳鸽,呢只乳鸽值得再番食,皮脆肉嫩,仲热辣辣,好入味,唔错。之后有豉油皇手撕鸡,同样好入味同嫩滑。最后上埋生榨椰子汁,呢次试食就结束喇,总括呢度食材新鲜,厨师手势抵赞,想食一餐优质住家𩠌,呢间慢煮两餐,不失为首选