谢谢包点先生送上佢地两款最新推出寿桃,真系有口福了~每当我地见到依啲桃形包包时,我地嘅下意式一定系会叫佢做"寿包",当日同公关姐姐倾谈时,我都系咁叫啲包包,但其实原来系错呀!公关姐姐即刻同我详细解释,寿桃与寿包系有分别,"寿桃"系用于祝寿,即系吉祥意思。"寿包"系用于白事及祭祀祖先用的。经过讲解之后,大家都唔好误用啦!一般嘅寿桃都系莲蓉馅为主,今次包点先生就新推出左奶黄加蛋黄馅嘅奶皇金桃啦~金桃都真系有成只手咁大呀,颜色金金地,好有气派哦~另一款新推出嘅寿桃就系由一个金桃六个迷你细桃组成嘅桃李满门,六个迷你细桃入面仲可以拣莲蓉或者豆沙馅呀~带左返屋企唔洗怕难整,只需要用隔水蒸15分钟,就可以食得啦~蒸好左就等我先试下个金桃啦。刚刚蒸熟,热辣辣咁食就系最好正啦,一打开就见到好大个强黄啦个,第二层就系个奶黄馅,我觉得都几好,唔会劲重太奶之剩又唔会觉得好甜,不过如果可以再多少少奶皇,做到同个强黄1:1咁,应该就仲好味呀(又嚟师奶仔贪心mode)。另外包身都好软属,唔会有实的的般。虽然系好大个,不过食晒成个都唔会好有罪恶惑呀~再试埋啲迷你细桃。热辣辣咁一啖一粒,就系我至爱嘅食法。我依六个我都

谢谢包点先生送上佢地两款最新推出寿桃,真系有口福了~

金桃都真系有成只手咁大呀,颜色金金地,好有气派哦~

个,不过食晒成个都唔会好有罪恶惑呀~
再试埋啲迷你细桃。热辣辣咁一啖一粒,就系我至爱嘅食法。我依六个我都系莲蓉馅,虽然试唔到豆沙馅,不过依个莲蓉馅都唔错,唔算太甜都几好味,同样都系如果可以加多少少馅,咁就应该更加好啦~
2015-04-28
外卖自取