2017-04-28
旺角呢个商场前身系南华戏院,但系自从改装左成为商场之后一直都好少人流。直到最近我见到佢开咗呢间系荃湾过嚟开分店嘅明记潮州菜馆,当然要想去试新野啦。我去嘅时候佢哋仲系试业,所以连红纸都未拆一上到去地方好阔落,见到有好多圆枱、大枱,仲有好多大房,真系一个好适合一大班朋友食饭吹水嘅地方。而且睇得出佢哋嘅装修好香港地,好揼本架!讲返个餐牌,佢哋唔止有潮州打冷嘢食,其实仲有好多中菜小炒。食品嘅种类都好多,正!今次叫咗几款打冷食物,分别系杂锦拼盘,叫多一份墨鱼并鹅肠,因为我真系好钟意食墨鱼架😍本身以为杂锦卤水拼盘会有埋鹅片,点知只有大肠、鹅肠同墨鱼,不过胜在劲大碟。味道来讲可以嘅👍🏼因为大肠同鹅肠都冇臭腥味,洗得都算干净。墨鱼就坚系整得好好食,本身材料系新鲜嘅,所以入口会唔会有一啲好霉嘅感觉。反而鹅片我就觉得麻麻,因为有阵鹅稣味😢不过加返辣椒油,味道又会变得好翻啲。伴碟嘅豆腐有好香豆味,有炊烟味,好用心去做每一个细致位食打冷野梗系要食猪红啦!佢呢个韭菜猪红都几好食架👍🏼好滑我哋叫咗两个即煮嘅煲,鸡脚煮得好入味,好味道。但系令一个咸菜门鳝,我就觉得咸咗啲。虽然只系一啲马拉盏炒通菜,但系佢真系好够镬气
我去嘅时候佢哋仲系试业,所以连红纸都未拆
食打冷野梗系要食猪红啦!佢呢个韭菜猪红都几好食架👍🏼好滑
虽然只系一啲马拉盏炒通菜,但系佢真系好够镬气,好惹味好好食。真系可以话系我食过咁多间,最好食嘅炒通菜。
呢个系佢哋推介嘅小炒王,虽然每间嘅小炒王都冇太大出入。不过佢哋又真系炒得几香口嘅。唔错架
蚝饼系值得推介嘅!因为佢个粉浆唔会好厚,炸完出嚟你唔会觉得成口都系粉。热辣辣好脆身。而且入边嘅蚝仔都好多。必食!
最后呢个系烧汁牛柳粒炸豆腐,三个字冇!得!输!
豆腐炸到脆卜卜,配合埋呢个较为浓味嘅烧汁。送佢嘅潮州粥简直系一流。而牛柳粒佢哋整得好林,而且牛肉冇起根,真系啖啖肉。又一必食推介。
事业期间有咁嘅水准当然值得同大家开心share啦。希望佢继续keep住水准,做到我成日去嘅饭堂。