2024-04-17
前排我偶然经过石塘坊附近,竟然发现了一间隐世的泰式餐厅 - 一于入去试吓有几夸张。走进餐厅,我立即被悠闲自在的泰式氛围所吸引 - 简约大方的泰式装修,配上英文歌曲,彷佛瞬间置身泰国。充足的冷气更是大加分。我急不及待咁打开咗menu睇啊睇。除咗有好多正餐选择之外,连酒水饮品都十分有特色。开胃菜方面,我叫左一碗细嘅椰汁鸡汤。浓郁嘅椰味同好多鸡肉,加埋香茅,绝对系高质。之后我又叫左一道唔系度度见到的泰式蟹肉奄列,外脆内嫩嘅蛋饼完全扣住咗𠮶肥美鲜甜嘅蟹肉,食到唔停口。另外又叫左个唔系度度有的炸鱼青芒沙律,啖啖肉的鱼片配上酸甜可口嘅芒果,再加埋花生同其他香料,酸酸甜甜有少少辣,整体味道层次丰富,非常开胃。虽然怕热气,但最后都忍唔住叫埋个咸蛋鱿鱼同甜品叫左个泰式千层糕。咸蛋鱿鱼咸香爽口,弹牙有劲,配啤酒绝佳; 而泰式千层糕系我最出奇的,绵密软糯,得黎一啲都唔痴牙,配上咸咸地又甜甜地的椰椰浆,忍唔住食完一件又一件。这次意外的泰风之旅,不论是餐厅环境、菜品定系服务,都给我留下了深刻的印象