2006-09-10
今日入元朗shopping,下雨后又阳光猛烈,行咗一轮又热又口渴,想揾地方遏脚,就喺老婆饼家对面见倒呢间舖,其实唔喺第一次嚟,不过上次比我嘅感觉净喺得个平字,但喺呢次食后就观感改变咗,所以都推介吓。我地叫咗呢度嘅招牌菜:云吞面& 水饺面,另加通菜和豆浆。豆浆好大杯都喺四蚊鸡,好有豆味,饮后即时解渴。云吞水饺依然大大粒,虾都好多,新鲜爽口,D面都喺爽口兼冇枧水味,青通菜略嫌粗硬,五蚊鸡喺咁喇。满眼望去,以长者居多,十四蚊一个套餐,有面有饮品,经济实为,现今所谓经济复苏下,仍然卖呢个价钱,真喺值得鼓掌支持。呢度都喺雇用D中年亚姐,落单上菜快手快脚,冇黑面,所以我几时都赞成D老板聘请成熟人氏总好过D黑面年青人。ps.今日喺pat pat新旧历同一日嘅生日﹝因为喺润月出生﹞,一生人祇得几次,认真难得,刚巧写食评,借此篇幅祝她生日快乐,身体健康,饮和食得。