2013-01-19
15/01/2013,黄昏六点零,我同朋友去呢间分店食团购二人餐,果阵得小猫三四只,揾个位坐低,点好个二人餐。我地要咗蒸粉卷、三丝汤河、香茅鸡扒饭、蒜蓉炒生菜、热姜蜜同埋热话梅蜜。我问杯饮品可唔可以后上,短发侍应大姐佢话: 冇架㖞,一定要一齐上既。咁我都明白小店费事同你跟单既,算啦。原来佢地系用不锈钢保温杯既,冇问题。但杯野甜到晕,杯柄又痴立立。我请侍应大姐同我加D热水,佢只系拎起一杯柜面早就倒好咗既水,再加D热水入去俾我,仲要只系一杯咁大把,等我地两份分。我地加咗入去杯饮品度,咩都唔热啦,仲唔暖晒咩?好啦,汤河先上场,哗,都几咸㖞,我冇出声,或者朋友觉得啱味呢?但入面真系得好少粉,D汤盖过一切。跟住黎碟饭,鸡扒切到几碎下,冻冰冰,又干又柴,唔通一早整定摆咗好耐? 而D饭呢,极其量只系暖架咋。碟炒菜份量好细,但都叫做热既。蒸粉卷系四方形既,即系一人半条粉卷既份量。好奇怪,件粉卷虽然好热,但个底就硬掘掘既,好似包好咗好耐,放得耐得滞,底部既皮干晒先拎去蒸咁。呢个二人餐只系$68唧,实在都唔可以要求D咩既。老实讲,咁既份量,又真系唔多饱,拎个餐牌睇下,我地再叫咗碟咸鱼炒杂菜同一客生菜包($
碟炒菜份量好细,但都叫做热既。
呢个二人餐只系$68唧,实在都唔可以要求D咩既。
老实讲,咁既份量,又真系唔多饱,拎个餐牌睇下,我地再叫咗碟咸鱼炒杂菜同一客生菜包($56)。点知转头又话冇咸鱼炒杂菜,要我地点马拉盏炒通菜($42),是但啦,其实呢两碟野加埋,已经贵过个团购餐好多架啦。点知上台既炒通菜,份量少都算啦,好似竹签咁粗既菜茎,都竟然系好老既。生菜包呢,就系一块唐生菜叶,兜住D肉碎,傍边再有三四块菜叶咁。隔离台既自由行娇娃,好奇想知我地碟生菜包系咩黎,问侍应哥哥仔,佢争D唔识答。
其实当时只系进入晚餐时段,但我听到厨房已经话冇晒河粉啦。我地既食具,得返只碗同筷子,碟生菜包上台时,个侍应竟然唔为意应该俾只匙我地毕肉碎。要我开口问,先拎俾我,服务质素真系差劲。朋友话:乜佢地唔系做紧推广架咩?咁既服务质素,唔系倒米系咩呀?