作为生蚝嘅粉丝,一直都期待有生蚝Omakase 嘅出现。呢日比我揾到呢间环境清幽,有氛围感嘅蚝吧。呢次嗌咗Petite 生蚝厨师发办 每位$888 不过份量颇多 每一只蚝嘅配搭都充满惊喜一开始就以新鲜嘅生果沙律6款新鲜配搭嘅生蚝以属于法国Gillardeau呢个N2品种 系属于Award winning 嘅等级 生蚝肥美之外都带微微嘅甜味 10分新鲜 而且会配上两种pairing 配合返唔同新鲜生蚝嘅配搭最钟意呢六款新鲜生蚝系以层递式嘅presentation ,口感同埋层次同埋食材嘅配搭,慢慢递增,十分令人期待同吸引首先以Champagne 去配上第一道至第三道嘅新鲜生蚝首先以没有任何配搭 bare 嘅形式品尝最原始Gillardeau 生蚝嘅鲜味第二道 - Gillardeau 生蚝 配上Cucumber, Lemon Zest and Black Pepper 青瓜令到更加爽口带有crunchy 嘅口感而柠檬皮碎同黑椒更加带出生蚝嘅鲜味第三道 - Gillardeau 生蚝 配上 Cucumber, 飞鱼子同紫苏花口感爽脆之余 飞鱼子嘅新鲜同埋紫苏花嘅清新感受到两种唔同口味嘅平衡

呢次嗌咗Petite 生蚝厨师发办 每位$888

而柠檬皮碎同黑椒更加带出生蚝嘅鲜味

飞鱼子同紫苏花
口感爽脆之余 飞鱼子嘅新鲜同埋紫苏花嘅清新
感受到两种唔同口味嘅平衡 亦唔会盖过生蚝嘅鲜味

之后厨师就为我哋配上Sauvignon Blanc 去配搭以下较为浓味嘅新鲜生蚝配搭

第四道- Gillardeau 生蚝 配上海葡萄 三文鱼鱼籽
呢道海水味较重 不过最惊喜嘅地方系口感较为popping 三文鱼鱼子同海葡萄爆汁嘅口感好爽

第五道 - Gillardeau 生蚝配上 吞拿鱼鱼蓉 鱼子酱 海葡萄 配上柠檬皮碎
吞拿鱼咸味同埋鱼子酱嘅鲜味配上海葡萄爽口嘅口感 同新鲜生蚝配搭起上 十分配搭 融为一体真系有交响乐既感觉

第六道 - Gillardeau 生蚝配上金箔 海胆 三文鱼鱼子籽 海葡萄
称之为最丰富嘅一道新鲜生蚝配搭。卖相吸引之余。口感10分丰富,浓郁嘅海胆味 配上三文鱼子同埋新鲜生蚝 一啖食落口真系滋味难忘 多层次之余 海水味满满。令人一试难忘。

之后系一道海鲜周打汤,暖胃之余,亦都食到新鲜嘅显同海鲜味。忌廉味唔算重,亦都容易入口。

之后系三只唔同配搭嘅焗蚝
第一道 - 牛油配香草,整体生蚝味道会更加突出,10分惹味
第二道 - 芝士菠菜配烟肉碎 ,满满嘅菠菜配上溶咗嘅芝士,配搭简单得来但十分好吃
第三道 - 芝士配烟肉碎,芝士配上生蚝,味道较前边两款浓郁,不过浓而不腻,值得一赞

最后一道系一款自家制嘅柠檬软芝士蛋糕配上焦糖脆脆
柠檬味清新而不酸 配上细滑既嘅软芝士蛋糕 同埋焦糖脆脆 口感层次丰富。 亦都系食完咸式之后一个清新嘅配搭。

Conclusion:
以$888 黎讲 性价比极高
1. A La Carte未必会嗌到以上几款嘅配搭
2. 每次Omakase 配搭会唔同 有惊喜
3. 价钱亦相对比 A La Carte便宜
4. 配搭新鲜精致 食材高质之余 摆盘精美,打卡一流
5. 服务态度十分好 厨师会同客人有互动交流 介绍生蚝背景之余 亦会每一道𩠌作出详细嘅解释
亦都适合任何庆祝或者约会,下次会再嚟!