2021-02-21
中环打工仔食饭又有新选择😋行入利源东街经过啲小摊档之后就见到依间新开嘅Toasted Deli,几个尼泊尔姐姐招呼好热情,除咗西式三文治沙律外仲有地道嘅尼泊尔菜,配搭多元化。三文治有几款面包可以选择,拣咗Signature嘅Slow Roasted Beef Ciabatta-Ciabatta又叫拖鞋面包,烘热咗外层脆脆里面有小气孔,烟韧得嚟湿润 ;Slow Roasted Beef经12小时慢煮烤到外焦内嫩嘅效果,薄切口感软腍唔干柴;加埋生菜、炒洋葱同smoked mozzarella配spicy mayo,味道好夹又惹味,如果洋葱更caramelized会仲正!店员又推介佢地自家制嘅尼泊尔饺子Momo,全部made from scratch绝对系心机作。Momo有得拣猪肉、鸡肉或者vegetarian,佢地好好俾我试晒三款-当日去食系即叫即蒸嘅,鸡肉同猪肉馅都加咗葱同红葱头,veg就重香料味,几款都好香口,最惊喜反而系个秘制Momo sauce,好味又有特色!小店喺中环开所以定价偏高,但食物都系诚意之作,希望吸引到更多人帮衬~