2015-11-11 1761 浏览
之前睇某杂志介绍过呢间隐身于观塘工业区大厦嘅甜品店,佢新推出左个紫薯芝士挞,睇杂志张相真系好吸引!适逢朋友生日,寿星女又劲钟意紫色,所以决定买个挞黎试试😁.Search facebook揾到呢间饼店嘅地址同contact, 于是whatsapp佢地预留个挞俾我(我预早左1星期),负责人覆得好快同好有礼貌,appreciate!庆祝朋友生日当晚照约定时间大约6点上到佢铺头拎挞,其实栋工业大厦都几近地铁站,观塘站D出口再直行约5分钟。不过出左lift要花少少时间再揾揾,因为间野出面无明显门号同店名。入到去见到一间素色主调嘅细房,放置左2张小梳化同1张茶几。有2位应该系店员嘅哥哥见到我入黎就问我系咪xx订左个紫薯挞,我谂呢个时间得我一位订左cake😂 佢地好有礼貌咁俾杯茶我,招呼我坐底等佢地拎个挞俾我。因为我唔记得事先讲话要写生日牌,要麻烦佢地即时整俾我,等左约15分钟。佢地service真系好好!Order左15cm(约1磅)的size. $220. 睇落好似好迷你,但拎上手好'聚'手,应该落足料😳个挞上面唧满紫薯,好紫好靓,寿星女见到都好开心!😍 店家采用鹿儿岛紫薯,糖亦系用日本的糖,可

个挞上面唧满紫薯,好紫好靓,寿星女见到都好开心!😍 店家采用鹿儿岛紫薯,糖亦系用日本的糖,可见用料不计成本,有诚意!食个时会见紫薯微粒同纤维,味道亦觉天然。紫薯同芝士份量比例系1:1。芝士饼方面,果然好扎实,似系New York cheesecake嘅质感,芝士味亦很浓郁。另外值得一赞嘅系个挞皮都唔马虎,充满牛油香!yummy!
紫薯芝士挞
紫薯芝士挞