2017-09-10
Sunprime Cafe,大半年前朋友带过我去食,食完觉得唔错,今晚就带左男朋友上去食。Cafe离地铁站唔远,行五分钟就到。上到去,发现餐厅外观上,同之前差唔多,但枱櫈就调过位黎。而墙上既餐厅名整得好靓,好有大自然既画风,仲用左射灯去打光我地太早上去食晚饭啦,所以我地系第一枱客影左张全景相,枱系用左黑色既云石,好有质感餐厅既光暗都适中,比人一种舒服既感觉原来今晚咁啱系餐厅转左新既menu,我地有幸成为第一枱客试新menu我地叫左两个set dinner。Appertizer系橙香鸡丝沙律配香橙酒醋汁。一人一碟,份量好足,鸡丝同疏菜都好新鲜。香橙酒醋汁第一次食,原来同鸡丝沙律好夹,味道清新,非常开胃黑松露野菌汤,味道好浓郁,睇得出系餐厅用心煲既个汤既有松露既香味,仲有小小野菌蓉,几有口感男朋友个汤系法式嫩鸭杂菜清汤。望落好似好清咁,但饮落口,就好唔同啦。个汤有鸭肉丝,好鲜嫩,仲有切粒既杂菜,饮落口好鲜甜,又多层口感赞!以下呢碟非常推荐!香草慢煮三文鱼 配海鲜汁意大利饭 百里香牛油汁($218)就咁听个名,已经觉得好特别,慢煮牛扒就听得多。慢煮三文鱼系香港真系好少餐厅有得食。侍应同我地讲
Cafe离地铁站唔远,行五分钟就到。
上到去,发现餐厅外观上,同之前差唔多,但枱櫈就调过位黎。
而墙上既餐厅名整得好靓,好有大自然既画风,仲用左射灯去打光
我地太早上去食晚饭啦,所以我地系第一枱客
影左张全景相,枱系用左黑色既云石,好有质感
餐厅既光暗都适中,比人一种舒服既感觉
我地叫左两个set dinner。
Appertizer系橙香鸡丝沙律配香橙酒醋汁。
黑松露野菌汤,味道好浓郁,睇得出系餐厅用心煲既
个汤既有松露既香味,仲有小小野菌蓉,几有口感
男朋友个汤系法式嫩鸭杂菜清汤。
望落好似好清咁,但饮落口,就好唔同啦。
以下呢碟非常推荐!
香草慢煮三文鱼 配海鲜汁意大利饭 百里香牛油汁($218)
就咁听个名,已经觉得好特别,慢煮牛扒就听得多。
慢煮三文鱼系香港真系好少餐厅有得食。
侍应同我地讲,呢间餐厅既慢煮三文鱼系水温50-60度既情况下煮左8个钟先完成,真系好有诚意
三文鱼望落好似三文鱼刺身,但用刀切开,见到入面系粉嫩色,配埋百圼香牛油汁,食落口好滑好香口,好满足
而个海鲜汁意大利饭饭身软硬适中,仲有三色椒衬托,食落好有咬口
另一主菜系秘制乳鸽 伴蓝芝士鸭肉云吞 配薯蓉 田园炒杂菜 烧汁 ($255)
估唔到呢间西餐有乳鸽食,而且仲同平时食开中式整法既乳鸽大有不同
呢只乳鸽皮略脆,而肉身鲜嫩,呈粉红色,有啲似牛扒,但食落口充满乳鸽既香味,咬落口好Juicy,真系令人一试难忘,齿颊留香
除左乳鸽正之外,鸭肉云吞都系令人感到惊喜之作。
鸭肉一丝丝咁,云吞皮薄,食落味道好夹
而薯蓉都好正,仲食到有啲薯蓉粒既口感。
而个set dinner杯野饮,我就选择左Hazelnut Latte。
拉花都几靓,咖啡味浓,但略嫌榛子味较少。
Hot Chocolate,同平时饮既种古力有啲唔同,呢杯系用黑朱古力冲架,唔会好甜,朱古力味浓。
甜品方面,拣左法式焦糖炖蛋($30) 焦糖脆而不太甜,而炖蛋香而滑
朱古力心太软配云呢拿雪糕($48)
朱古力相当香浓, 入面既流心唔会好似瀑布咁泻出黎, 而系慢慢边食边流
好丰富既set dinner menu食到我同男朋友带住个肚腩走
呢间餐厅多款菜式做法创新,而且味道又好味,价钱又得宜,我会推荐俾朋友去食啦