2019-04-02
又系饭后同老公、呀妹嘅甜品时间,次次都系佢地拣,今晚到我提议去太子有五间台式饮品店嘅呢条街。心大心细之下拣左饮呢间//茶乐//,主要系俾佢嘅手作珍珠吸引。佢cashier隔离有个小黑板,写住有紫薯、桂花、焦糖同樱花味嘅珍珠。老公同呀妹都系新鲜派,分别拣左//皇牌琥珀珍珠撞奶//同埋//粒粒芋头鲜奶配手作紫薯珍珠//,我就饮//Double焦糖//。今晚我万岁,条件系我要每杯试一啖,嘻嘻。粒粒芋头鲜奶配手作紫薯珍珠紫薯珍珠嘅浅紫色几靓,食落弹牙唔会太硬,系我钟意嘅质感,紫薯味天然得黎好够味,甜甜嘅鲜奶包裹住细细粒嘅芋头,好绵密。皇牌琥珀珍珠撞奶杯身嘅花纹做得仔细,珍珠份量好多,占差唔多半杯,拎上手系上半部分冻、下半部分暖架。饮前摇匀,白色嘅鲜奶变成米米地色,一饮落去黑糖味香浓,珍珠口感软糯,味道同台湾某名店好相似,我同老公都觉得佢算系香港做得比较出色嘅撞奶。Double焦糖即系焦糖奶茶配手作焦糖珍珠,珍珠系原味白肉珍珠混入焦糖,味道浓郁,加埋本身带有焦糖味嘅奶茶,焦糖fans必叫,我叫左半糖觉得岩岩好,唔减糖可能会太甜。店员态度有礼,仲满面笑容,当时舖头冇乜人,我心大心细拣左好耐佢都冇黑
粒粒芋头鲜奶配手作紫薯珍珠
饮前摇匀,白色嘅鲜奶变成米米地色,一饮落去黑糖味香浓,珍珠口感软糯,味道同台湾某名店好相似,我同老公都觉得佢算系香港做得比较出色嘅撞奶。 Double焦糖
即系焦糖奶茶配手作焦糖珍珠,珍珠系原味白肉珍珠混入焦糖,味道浓郁,加埋本身带有焦糖味嘅奶茶,焦糖fans必叫,我叫左半糖觉得岩岩好,唔减糖可能会太甜。 店员态度有礼,仲满面笑容,当时舖头冇乜人,我心大心细拣左好耐佢都冇黑面,仲介绍唔同嘅饮品俾我地,见我种种珍珠都想试,佢仲俾左几粒我最终冇叫嘅桂花味珍珠俾我试。桂花味天然,好似饮紧桂花茶咁,我下次应该会叫杯剩茶加桂花珍珠,慢慢嗒真佢个味。
大部分饮品可以拣中杯/大杯,但鲜奶系列就只有中杯。