2017-06-12
最近食得多西餐、日本菜,都觉得厌厌地,想有啲新鲜感,于是就黎揾左呢间印度菜餐厅试下。位于中环,地理位置都几方便。食物选择好多,花多眼乱。Samosa 薯蓉咖哩角$48Samosa系印度常见的路边摊小吃,有不同口味,而我地呢款入面有薯蓉、青豆,咖喱味道挺辣,外皮炸到金黄色,趁热食特别正!Chicken Makhani 奶油咖哩鸡$108奶油味非常香浓,味道偏甜,一啲都唔辣,酱汁浓稠,捞饭食真系一流,而且鸡肉嫩滑,大力推荐!Garlic Naan 蒜蓉烤饼 $30非常喜欢烤饼软软的口感,蒜蓉香气扑鼻,斋食都唔觉得寡,仲好有饱肚感添!Kashmiri Pulao喀什米尔黄饭 $58唔好以为印度菜一味得个辣字,呢款饭有好重嘅菠萝味,食到阵阵嘅水果香,甜甜地,非常特别!Gulab Jumum 甜汤丸 $48Gulab印度语嘅意思是玫瑰,Jamun系果子嘅意思,之所以叫做玫瑰果,系因为以前都系用玫瑰水做嘅,依家就多数用藏红花。嗜甜嘅朋友有福啦,因为呢款甜品极度极度甜,唔信你就来挑战下啦!以后想食印度菜,唔一定要去重庆大厦啦,原来中环都有正宗好选择呢!
食物选择好多,花多眼乱。
Samosa 薯蓉咖哩角$48
Chicken Makhani 奶油咖哩鸡$108