2015-09-24 567 浏览
记得细细个楼下D舖头全部都系小店, 个个老板员工都好亲切. 但慢慢香港就被连锁式大集团攻占了. 而家D小店都只能系旧区揾到.自己钟意帮衬小店, 喜欢佢个度有人情味, 有诚意的出品. 因为大部份小店都无大量资金顶住, 可以生存到的其实大部份都系靠本身食物质素同埋服务.今日比我揾到间有诚意又敢创新的点心店. 位于宜安街街市旁斜路, 虽然位于食街, 但因为在斜巷, 不易发现, 但今日下午去帮衬都坐满客人都是街坊, 心想应该不错舖面干净企理, 似系茶餐厅格调. 点心方面, 有传统虾饺烧卖, 仲有比较特别的新派点心. 我地叫咗几样野:顶级鲜牛肉肠粉 ($22) – 用鲜牛肉制成, 一点雪味都没有, 而且好弹牙同埋好滑, 肠粉皮薄薄一层, 夹上黎又唔会烂, 非常有水准! 鲍片冬菇鸭胸荷香笼仔饭 ($26) – 个名好长 XD 鲍片同鸭胸都大大片, 用荷叶包住黎蒸, 每粒饭都沾上咗荷叶清香, 鲍片同鸭胸的味道, 而且饭粉分明. 好爽口! 青芥鲜牛肉馒头汉堡 ($31) – 用馒头做汉堡皮, 脆脆地感觉得意. 相比起其它点心, 呢款比较Heavy, 但创意满分! 其余仲叫咗虾饺, 烧卖, 凤爪

顶级鲜牛肉肠粉
鲍片冬菇鸭胸荷香笼仔饭

其余仲叫咗虾饺, 烧卖, 凤爪等传统点心. 每样都好足料, 而且食得出系新鲜料. 计落一人食几十蚊只系平民价钱.
青芥鲜牛肉馒头汉堡
2015-09-13