2023-12-02
🎂生日正日想去个靓靓的地方食下野,又睇下维港夜景🌌,于是上左山顶。呢间餐厅在正山顶广场地下,正正是缆车对面,好方便。我地12月初去已经有齐圣诞的装饰🎄,餐厅环境好靓,有浪漫的气氛,好舒服。🥰以为在山顶广场,仲要咁靓的餐厅,食物会好贵,但是一个晚餐set有齐前菜、主食同甜品都是$398一位,我觉得好抵。🥳到真正上菜,前菜比我想像中大份好多,而且好好食!😍🐃Vitello Tonnato簿切牛仔肉配舌拿鱼酱、沙律、日晒蕃茄干及酸豆好多时候食呢种牛仔肉会有筋又韧,但呢个咬落好丰富牛味之余,仲好易咬开,配埋咸咸地的舌拿鱼酱,新鲜的菜同埋醉酸甜甜的蕃茄干,好好食!👍🏻🐟Baccala Mantecato奶油芝士烤鳕鱼配意大利簿脆饼及沙沙酱第一次食呢个前菜觉得好特别,鳕鱼好新鲜,没有半点雪藏味,个酱应该系奶油芝士,但我食落唔会好腻,而且咬落的口感好似点点鱼子。🐂Controfiletto Di Manzo黑安格斯牛扒配香蒜西兰花苗及肉汁(+$158)我地叫左五成熟,个心系粉红色的,件牛真系好靓,咬落满满牛肉汁香之余,完全无筋,而且好厚肉,口感非常好。好欣赏个牛有少少葱花在上面,令件牛食落更香。另外
到真正上菜,前菜比我想像中大份好多,而且好好食!😍
🐃Vitello Tonnato
簿切牛仔肉配舌拿鱼酱、沙律、日晒蕃茄干及酸豆
🐟Baccala Mantecato
奶油芝士烤鳕鱼配意大利簿脆饼及沙沙酱
🐂Controfiletto Di Manzo
黑安格斯牛扒配香蒜西兰花苗及肉汁(+$158)
我地叫左五成熟,个心系粉红色的,件牛真系好靓,咬落满满牛肉汁香之余,完全无筋,而且好厚肉,口感非常好。好欣赏个牛有少少葱花在上面,令件牛食落更香。另外不得不提的是伴菜的香蒜西兰花苗都是悉心咁炒香,每一根都好好食,令人回味。🤤
🐟Halibut Ai Peperoni E Patate
香烤大比目鱼 配 灯龙椒酱、薯仔及青油
肉质鲜美,鱼肉一咬就化,加上煎到十分香脆的鱼皮,配上好特别灯龙椒酱,食落点点辣香,仲有个薯仔焗的火候刚好,形成完美的菜式。😋
🧁Tirumisu及 Cannoli
甜品的配搭上场让人眼前一亮,感谢餐厅悉心的配搭,让整顿菜式画上一个完美的句号。☺️