汕头街小店林立,各有特色,今次去呢间又系以朝啡夕酒模式运作,迟啲开返晚市可以试下佢地嘅cocktail同shisha。唔好睇佢铺仔细细,食物嘅款式比一般cafe多,all day breakfast、crepe、omelette、 pasta样样齐,佢地仲不时搞咖啡班、art jamming等workshop,本来想坐靠窗嘅高枱位置望下街景,但周末tea time去近乎满座,平日黎叹杯啡应该更写意。🍽Seared Scallop Aglio Pasta ($105)意粉al dente,虽然用橄榄油炒但不太油腻,蒜味够浓,落左辣椒几惹味,可惜我唔太食得辣要朋友包底。带子大大粒弹牙厚肉,仲有三色椒令卖相更讨好。🍽Grilled Beef & New Potato Salad ($88)意粉够饱肚所以另一款就叫沙律,但唔系畀堆杂菜就算,而系有烘脆嘅面包粒、牛油果、车厘茄、薯粒同主角烧牛肉。烧牛肉中间呈嫩粉红,一啲都唔韧,另附烧烤酱。薯粒脆口带啲甜味,沙律菜新鲜爽脆,落多少少黑醋就更好。🍽Tonic Espresso Bomb ($60)原来个bomb唔系乱叫,真系要连埋个杯将espress

Seared Scallop Aglio Pasta

🍽Tonic Espresso Bomb ($60)
原来个bomb唔系乱叫,真系要连埋个杯将espresso放入tonic water 。店员见到我拎住块橙疑惑嘅样叫我直接掉入去就得,仲提我记得沾碟嘅糖粒,非常友善。呢杯集苦、酸、甜于一身,感觉好清新,咖啡味若隐若现,玩得睇又饮得。
Tonic Espresso Bomb

🍽Matcha Latte ($45)
朋友嘅Matcha Latte拉花几靓,佢话味道正常,茶味较温和。
Matcha Latte
Seared Scallop Aglio Pasta