2020-01-19
今日专程黎同钟意食鱼既朋友黎食旺角依间楼上铺面面。经过对上一次同朋友食完之后,食过真系番寻味,好难得依间餐厅食材真材实料。礼拜日既晚上订左七点,店铺已经满左七八成。一到埗,店员比左menu,以及比左两杯仔鱼汤我地。佢既鱼汤好浓,但唔会腥,依样系我好欣赏既地方。饮完一小杯鱼汤,就欣赏下面面环境,餐厅既灯光柔和,配上灯罩,更显温暖。再有啲星星挂饰,几别致。再睇下佢既menu,佢主打鱼面同鱼汤,讲左食鱼面既好处等等,几得意。而食物种类方面都几多,有牛肉、鱼肉、素食选择都有,而又有汤面同拌面既选择,小食都好多种。饮品方面更加系出色,有特制咖啡、沙冰同茶类。总有一款会岩你。我地每人叫左一个面餐,都会送一杯饮品同前菜三款。我地分别叫左牛之恋浓鱼汤鱼乌冬($72)同西班牙烟熏黑毛猪浓鱼汤赞歧乌冬($85)。配以三度前菜:胡麻昆布、柚子萝卜、甜薯。饮品就叫左薏米桂花茶(+$22)同桂圆杞子菊花茶(+$22)。另外叫多个小食叫虾兵蟹将/虾饼配蟹籽和风酱($52) 1. 牛之恋浓鱼汤鱼乌冬($72)牛丸上面插左枝面面旗好cute!牛筋丸好重牛味,食落唔会好un,而牛丸咬落几淋,牛味不错。安格斯牛肉份量多,
鱼汤
我地每人叫左一个面餐,都会送一杯饮品同前菜三款。
1. 牛之恋浓鱼汤鱼乌冬($72)
牛丸上面插左枝面面旗好cute!牛筋丸好重牛味,食落唔会好un,而牛丸咬落几淋,牛味不错。安格斯牛肉份量多,口感淋而味道鲜,好食。而鱼面方面,口感Q弹,重鱼味,配上浓而不腥既鱼汤一流。我间中都会点下佢既辣椒酱油,唔会太辣,但酌量加落去会惹味啲。
辣椒酱油
三度前菜:胡麻昆布、柚子萝卜、甜薯
2.西班牙烟熏黑毛猪浓鱼汤赞歧乌冬($85)
黑毛猪热烘完后口感较干,唔钟意既人可以浸番鱼汤食都得。黑毛猪薄切,食落唔会太un,猪油味好香,相对较咸,配埋汤面,一浓一淡,相衬成趣。而佢赞歧乌冬都十分出色,弹牙爽滑,配埋鱼汤好match。
西班牙烟熏黑毛猪浓鱼汤赞歧乌冬
然后就一次上晒小食同饮品。
两个花茶都系以茶壶上,下边有个爉烛助热佢,好decent。因为想啲茶浓啲,所以等一阵先饮。先试小食。
薏米桂花茶
3. 虾兵蟹将/虾饼配蟹籽和风酱($52)
虾饼好厚,炸得好好,唔会太㶶,但外皮松脆,内里亦不会干,恰到好处,虾味浓,用料佳。配埋面头既鱼籽同沙律酱,会再咸啲,但口感也会丰富点。食完炸野,再食柚子酱沙律菜refresh下,也是好好既配搭。
虾兵蟹将/虾饼配蟹籽和风酱
虾兵蟹将/虾饼配蟹籽和风酱
泡左一阵,系时候饮花茶。
4.薏米桂花茶(+$22)
桂花茶味突出,浓而清香,不是死甜,是清香的甜味。好好饮。不过可惜薏米系茶壶好难倒出黎,最后可以打开茶壶,用更不黎食。打开时发现里头真系有花,好正。
薏米桂花茶
5.桂圆杞子菊花茶(+$22)
菊花茶味较清,不过可能因为啲龙眼肉都比较大旧,要长啲时间先出到甜味,我太早饮,相对甜味缺乏。最后,也可以食渣,入面也有很多菊花,真材实料。
桂圆杞子菊花茶
桂圆杞子菊花茶
饮完后,系度不渣果阵,店员也问我地洗唔洗加水,再泡过啲茶,好贴心。然后为我们送上牙签。好细心。
总结,依间餐厅好有诚意推广佢既特色鱼面,无论食物用料、设计食物、店铺摆设、去到服务质素都好好,我个人认为佢位置唔好,如果位置好既话,绝对会有更多人去吃。
题外话/补充资料:
用Citi bank card有10% discount