2018-05-08
原先想同朋友去食虾栈🍤 不过因为太多人又无book位就放弃左😔 结果我哋去咗前面街拣左一间点心舖到食🥟 原因系六点几出面已经好多人排队👭 唔洗问啦 间野一定差极有限😏 仲见到有啲外国嘅旅客黎食添😎一点心:超推荐(食过好味道):烧卖+咸水角+盅饭+青菜伏的推荐(食过中咗⚡️):萝卜糕热卖点心(沽清常客):香芒奶黄卷,健康素饺,叉烧焗餐包其实𠮶日我哋得三个人嘅咋,但系就叫左成10几样点心,好似饥荒出黎咁。烧卖:超大粒,猪肉好弹牙,仲见到啲冬菇粒,好味道。咸水角: 正常应该趁热食嘅,我哋傻更更咁等到最尾先食,不过好意外仲好趣卜卜,入面仲热,外脆内软。超推荐章鱼肉饼饭:通常盅饭都系一个主角一个配角,但系呢一个居然两个都系主角。 肉饼好入味但系唔会薄切切。啲饭我钟意佢粒粒都好弹牙,又唔会硬掘掘。我最怕食啲盅饭系痴立立。青菜:好鲜甜,同埋佢好细心咁将啲菜切三份。等女仔食嘅时候呢就唔会咁狼狈喇。叉烧焗餐包:系佢哋嘅热卖点心之一,经常好快沽清。我觉得都几好食嘅,因为佢有啲微甜,同埋啲馅料都好适中,各方面都平冲得啱啱好。中⚡️方面萝卜糕:旧萝卜糕越夹越散,我谂喂BB仔食系一流。同埋我觉得佢有啲粉粉地,因为我
一点心:
超推荐(食过好味道):烧卖+咸水角+盅饭+青菜
伏的推荐(食过中咗⚡️):萝卜糕
热卖点心(沽清常客):香芒奶黄卷,健康素饺,叉烧焗餐包
烧卖:超大粒,猪肉好弹牙,仲见到啲冬菇粒,好味道。
中⚡️方面萝卜糕:旧萝卜糕越夹越散,我谂喂BB仔食系一流。同埋我觉得佢有啲粉粉地,因为我钟意食萝卜糕系中意里边有啲萝卜馅嘅。
虾米肠: 肠粉都几滑,不过酱料就一般。
糯米鸡:超大只,超多馅料。最后我哋系靠黑白配黎清左只糯米鸡。
虽然餐厅就细咗啲,不过个老板就好好人,原先应该要人齐先入得㗎,跟住老板问我仲有几耐先齐人,我同佢讲话大约10分钟到,跟住佢都很俾我入去啰。不过入咗去差唔多15分钟到,因为我仲有一个朋友未黎,跟住老板都话如果等多一阵间都仲未齐人嘅话,就可能要再出返去排队啦。始终因为都有其他客人等紧位。我都觉得公平嘅,因为我原先同人地讲话10分钟到就齐人嘛。最后我朋友用9秒9嘅速度过嚟,结果就可以舒舒服服咁饮啖茶食个包啦!