2018-11-07 1239 浏览
今日拍拖无乜搞,去左山顶,点知有一边竟然无开装修,半小时已经睇完,好快咁迫返落山,系利东落车想揾食,见个道好多格局唔错的餐厅谂住带女友食好野,点知佢竟然觉得利东无野岩食唯有行返去湾仔,漫无目的咁睇下食乜,路经波士顿餐厅,好多人等位,吸引左佢目光,佢突发想起曾经坐车看到有间老旧的餐厅在附近,最后我地行下,边在说再一个街口没有便要到铜锣湾揾食,最后就来到这里!佢口中坐车看到的旧餐厅就是这间,在门口看看餐牌,有精选晚餐又有2人套餐,价钱也ok,那就决定呢道,当时大约6点,仲有位,唔需要等位,我地叫左个2人餐选了沙律,一白一红汤加餐包,沙律好一般,不太新鲜,本身的菜有部分有苦涩味。白汤都系一般,红汤比白汤好少少。餐包系蒜包,上枱热烘烘的,好食,我个块蒜唔够,不过女友个块佢话ok,唔知系咪刚好每块不一样。-大家去到呢到可能已经觉得好奇怪,暂时呢个情况,点解会系的分数?食到呢道我都系咁谂!完全无特别感觉,乖乖的等扒来,我地叫左肉眼和T骨(在外面餐牌2人餐没有,不过入面有多几款选择),2个都系5成熟。-先来T骨,整个呆掉!很大块!佢霸占左大半碟的位置!我选的意粉都快看不见佢下面仲有西兰花和不少的翠玉

大家去到呢到可能已经觉得好奇怪,暂时呢个情况,点解会系

佢下面仲有西兰花和不少的翠玉瓜,

T骨,首先我完全估唔到有呢个选项!相信大家都会留意到T骨普遍比较贵,于呢类仼选主菜的菜单通常不会出现,有得选唔系唔选呀麻!?为食狗唔看其他选项已能下单,原因好简单,因为佢有西冷有牛柳(细个边),满足我样样都想食的心理!
牛肉整体都够肉味,2边我都觉得好正。西冷肉味较浓,口感有咬口,不过却不会太过韧,好怕食个d好似香口胶咁咬唔烂又成口渣的肉。牛柳个边好淋!肉味虽无西冷浓,但绝不会失望!整块比我的感觉很好,基本上每边我只吃一口,我已知道自己必定再来!希望下一次还有这个选项!
写完个肉直头忘了意粉
意粉软硬刚好(为食狗比较喜欢偏烟韧),不过意粉质感就较普通失色,个汁拿晒黎配意粉食,因为个扒的肉味好够,我觉得唔需要点汁。

到肉眼,肉眼好淋,都系无渣,也不会咬到牙都软,肉味够,接近无筋!我见佢单点都好似大约150元(不太确定,大约) 如果以外面餐厅比较,这绝对系正好多!薯条系阔身个款,有d似薯角咁,食到好多薯仔系入面,唯一系唔脆的,知道好多人喜欢食薯条都喜欢脆,呢道就可圈可点,因为我就系唔喜欢脆的朋友

最尾有餐茶和甜品,当天甜品系杏仁雪巴,好重的杏仁味,可惜杏仁味的东西不是人人欣赏,刚好不对为食狗的口味。而餐茶叫左2杯都系冻柠茶,茶黎到时接近24味的颜色,有点担心好苦,不过笃完柠檬后饮都唔系苦的,还好,就普通一点的柠茶。

总结: 今次晚餐食左500有找,大约250元一个人,虽然餐厅比较怀旧,但没有不整洁的感觉。
职员友善,佢地无做到什么特别的事,只是比个感觉自己像熟客一样,这种亲和感令客人十分放松。
店内座位有限,但座位之间有足够的空间。
食物cp值高,虽然价钱比一般连锁扒店贵一点,但呢个价钱绝对对得起佢的食物品质!
虽然除左扒之外的其他食物确实被比下去,也许不太达标,但那主角真的很不错!
老实说,因为咁我也考虑了很久应该系好评还是ok的评分,不过一想到自己必定会再到来的餐厅,我还是决定以好评来表达!

推荐大家一试!