2018-11-16 57 浏览
黑糖珍奶虽然强,但别忘掉后势强劲的芝士奶盖!喜茶未到港,但香港地的奶盖茶却不少!作为潮饮潮食界的忠粉,点会错过任何新地方呢?今个晚上就在等朋友宵夜时间便偷个时间去「品茶弄啡」今日好认真,唔「弄啡」住,去「品茶」先,叫左个愿望奶盖茶,实情系铁观音奶盖茶,今日目的有二:一为茶底,二为奶盖,先品品佢睇下得唔得先!正宗的奶盖应是咸咸甜甜的浓浓芝士感,睇佢厚厚奶盖,想起也滋味!唔混合茶先呷一口奢侈的奶盖,第一口芝士味颇浓的,咸香感也不会太抢,口感厚滑,味道浓郁,开心!第二饮,插饮管混合饮,先饮茶底,𠵱!咁清既,唔可以用淡来形容,是慢渗的茶香,反而不像红茶,是绿茶的味道。再混饮!点解两者分别饮都不俗,但夹埋又样样差一点,咁饮奶盖味唔出,甜味反正较重,茶味又被奶盖冲走,奶盖又被淡茶变淡了,没层次的,到喉不到肺既感觉~先喜后悲,我还是想饮到一杯平衡适宜的奶盖茶呢。

今个晚上就在等朋友宵夜时间便偷个时间去「品茶弄啡」
再混饮!

先喜后悲,我还是想饮到一杯平衡适宜的奶盖茶呢。