2021-09-13
新蒲岗附近一带一向系美食天堂,今日同女朋友突然之间好想食烤鱼,上OpenRice揾完就决定试吓呢一间隐世小店。入面嘅装修简约,四人位都坐得舒服,张枱够大,嘢食唔会放到好迫。难得食烤鱼嘅店舖有得叫埋串烧,我哋就试咗三款。呢个烧新鲜白鳝超级正,面头撒上少少孜然粉,一啲都唔腥,入口非常香脆,但仍然保留到鱼汁,好想再encore。炭烧猪颈肉都非常出色,非常之爽口弹牙,调味得好惹味,唔会觉得好肥腻,有啲后悔净系叫咗一串两个人share。之后到重头戏就系蒜香烤鱼啦,离远都闻到浸蒜香味飘出嚟。我哋叫咗清江鱼,鱼肉非常鲜嫩入味,唔算多骨,鱼皮煎得好香脆。除咗有原粒蒜头外仲有切碎嘅蒜蓉,浸喺个汤底度,令条鱼相当入味。以前试过好多唔同嘅蒜香鱼,一系就超级咸,一系就好淡味,呢一间嘅调味真系最啱我同女朋友嘅口味配菜方面拣咗薯粉同薯仔,份量相当之多,两个人争啲食唔晒。薯仔同薯粉我哋不嬲钟意留返最后先食,等佢哋吸晒啲蒜香汤汁。我哋见到餐牌上嘅小菜都好吸引,所以就决定试吓呢个椒盐鲜鱿。椒盐鲜鱿镬气十足,食上嚟脆卜卜,不过如果炸衣可以再薄少少,咁就perfect!总括而言呢一间人细小店真系为我带嚟好大嘅惊喜,佢嘅烤鱼
难得食烤鱼嘅店舖有得叫埋串烧,我哋就试咗三款。
总括而言呢一间人细小店真系为我带嚟好大嘅惊喜,佢嘅烤鱼比出面嘅烤鱼专门店调味更加合我哋口味,串烧亦都非常出色,之后食烤鱼我谂我一定会推介呢间店舖比其他朋友。