2023-12-12
我同好多人一样都好钟意去cafe,但一般只可以系星期六日先去,原因喺平日我收工,佢哋都系一样收左铺。香港人通常就系朝早系咁饮咖啡,惊死自己会训著,夜晚好少饮咖啡,怕自己会训唔著。难得俾我偶遇一间夜晚都会开cafe。 🍖 由于系晚餐时间,点都要先叫野食先。我要左肉眼扒。肉嘅份量相当大,当然抵食,但系不得不提嘅系蔬菜份量亦都相当丰富。翠玉瓜,车厘茄,仲有大大个焗薯。牛扒叫左五成熟,煎得啱啱好,煎完之后,上枱之前应该有足够时间去rest 块牛扒,所以切开嘅时候,就保持里边鲜嫩红润,但系有冇太多血水渗出黎。我最欣赏系佢地既调味,牛扒用少少盐带出肉香,同埋牛味,可以食到最原始嘅味道,gravy另外上,由客人自己作主睇下加唔加。同样道理,蔬菜够新鲜,所以都冇做太多嘅调味,比如焗薯上面有d忌廉同烟肉,但系唔过多。咁样就可以令我专心食到薯仔嘅味道同口感。呢种处理方法,感觉系既健康,又食到最原始风味。 🍺食牛扒饮红酒是常识吧。呢度有齐红白酒,而且有唔同种类。但系我本身呢度就系为左夜晚饮咖啡,所以冇叫到酒。但最终我睇完餐牌竟然叫左薄荷朱古力奶昔。夜晚饮邪恶既奶昔,一边内疚,一边暗喜。奶昔嘅味道唔喺死甜,但
🍺食牛扒饮红酒是常识吧。呢度有齐红白酒,而且有唔同种类。但系我本身呢度就系为左夜晚饮咖啡,所以冇叫到酒。但最终我睇完餐牌竟然叫左薄荷朱古力奶昔。夜晚饮邪恶既奶昔,一边内疚,一边暗喜。奶昔嘅味道唔喺死甜,但系足够,尤其系几点上边幼幼嘅朱古力同薄荷浆,突出味道之余,又带翻出清新感觉,减少内疚感。
无论食物定系饮品嘅调味,都令我10分欣赏。下次要再嚟补杯咖啡先得!