2021-10-01 1973 浏览
今日同朋友拣左呢间泰国野食。佢位于屈地街附近一条小巷入面,唔系因为我地突登揾都好难入去条巷到揾食呀😂我地三个人叫左好多野食,因为太肚饿,我地都唔记得左要影下相🙈1. 包生菜佢个肉炒得好香,偏辣好惹味。每人大概食到3-4包,生菜大小不一2. 猪颈肉普普通通,偏细碟,有个酸酸辣辣嘅汁点下3. 炸虾饼旧旧都好大件,炸到外皮好脆,肉质偏淡,有个甜酸酱4. 青柠辣汁蒸乌头鱼佢会比个电炉你keep住煮个鱼,劲大碟劲大条,条鱼keep住煮得耐会鞋。汤好清新几特别5. 冬荫公虾汤⭐️我觉得最好味,同其他我食过嘅冬荫公汤好唔同(不过我都试得少嘅🙈只代表个人立场炸)佢好浓郁。酸、辣、椰汁配得岩岩好,唔会某一种抢晒啲味。6. 马拉盏炒通菜好惹味,正正常常7. 炒金边粉个人认为差啲镬气,但用料正宗。有落豆干,辣粉同炸蒜会摆系一边8. 青咖喱炒饭(鸡)偏湿9. 珍多冰椰奶味重,偏甜。有啲济每碟份量都多,我地见啲人食唔晒都会打包走。场内唔多位,同埋好多都坐好耐同朋友吹水。上菜速度慢少少,但因为逐碟逐碟咁上,所以keep住都有野食,唔会话觉得要等好耐。环境方面,得一部冷气同几部风扇,系会愈食愈热🤣所以我地都忍唔住叫左

1. 包生菜

2. 猪颈肉
普普通通,偏细碟,有个酸酸辣辣嘅汁点下

3. 炸虾饼
旧旧都好大件,炸到外皮好脆,肉质偏淡,有个甜酸酱

4. 青柠辣汁蒸乌头鱼

5. 冬荫公虾汤⭐️

6. 马拉盏炒通菜
好惹味,正正常常

7. 炒金边粉

8. 青咖喱炒饭(鸡)
偏湿

9. 珍多冰
椰奶味重,偏甜。有啲济

每碟份量都多,我地见啲人食唔晒都会打包走。场内唔多位,同埋好多都坐好耐同朋友吹水。上菜速度慢少少,但因为逐碟逐碟咁上,所以keep住都有野食,唔会话觉得要等好耐。环境方面,得一部冷气同几部风扇,系会愈食愈热🤣所以我地都忍唔住叫左杯冻饮
2021-09-30