2019-09-01
由于今日落雨,天气好差,喺旺角想暖笠笠嘅嘢,就同朋友决定咗去食鸡煲!佢系旺角天桥一落就系,地点好易揾,一入到去唔会有鸡煲火锅𠮶种油腻同烟味,反而环境清静宽敞,坐得好舒服,我地个景系望住成个旺角嘅大嘅落地玻璃窗!令到我同朋友都坚持两个坐埋同一边一齐睇风景,食住野睇住风景好chill ! 开扬一点都唔焗促~仲有个鱼缸睇鱼!一来店员就比一盘9宫格酱料自己调配,生蒜加炸蒜最正!由于两个都想食啲养生锅,系花雕鸡煲同埋花胶鸡煲中决定饮完成个身都会暖笠笠嘅滋补螺片花胶鸡煲(半只)$208。一等锅滚起,劲浓郁的浓稠感,但系味道又唔会好似落咗好多香料味精嘅重口味,系清淡舒服嘅汤,唔会好似出面鸡煲用过多调味料搞到好咸好口渴。鸡汤亦都唔会太肥好啱女仔饮。份量非常之多,系我哋两个挂住饮汤食鸡都食到饱,所以最后尾都冇加其他配料,下次要留肚试配料!佢全部都新鲜制,十全大宝丸劲特别,好想试!仲有芝士响铃,都系好独家,出面未食过,下次真系要试吓!滋补鸡锅滚起捞走表面白泡同油就食得啦~材料方面,我最惊喜嘅系鸡肉,仍然非常之嫩滑,因为通常煲嘅鸡汤鸡肉都会相对比较鞋,但佢口感都好好,唔会有雪味,鸡肉好食!花胶呢啲对皮肤咁好
一来店员就比一盘9宫格酱料自己调配,生蒜加炸蒜最正!
花胶呢啲对皮肤咁好嘅养生品当然一定正啦,一块夹起都给有大概半个手掌咁大块,滑溜滑溜,充满骨胶原!
螺片相对就比较细,但口感唔会韧,有好香嘅螺片味!就咁食花胶、鸡肉同螺片都非常之饱,仲要超健康,我同朋友都觉得今日好养生!
佢平时730前埋单/930后入坐仲有半价材料,下次趁半价,揾多几个朋友一齐食配料同想再试胡椒猪肚锅同花雕鸡锅!