2011-12-06 15 浏览
“你哋D香港人……” 今晚就聼到哩位 唔使同佢客气 嘅朋友说了这句话很多遍!! 我只系黙言…….可能佢住响澳洲太耐, 忘记自己都系香港人!!不过点都好, 咁难得还有13天时间感觉到佢仲响香港。知佢返咗囄香港7日都未食过日本菜, 就食哩间啦!朋友竟被门口一个大鱼缸内的珊瑚吸引, 停下来欣赏了数十秒; 反而我又唔觉个大鱼缸d珊瑚有唛吸引力。 入内的灯光可说是暗黑, 好似好有气氛; 布置亦以四人卡位为主, 但亦有吧枱。 我们被安排坐响近门口的四人卡位, 好彩唔系咁多人出出入入而影响谈话, 不过侍应太过殷勤而虎视眈眈我们桌上的食物吃罢了没有; 总有一种被监视的感觉!!简简单单点咗刺身拼盘 = 赤贝、带子、鱿鱼、池鱼、吞拿鱼、三文鱼、牡丹虾, 简单说肥美新鲜。鳗鱼X炒饭 = 朋友话在openrice的食评系 good, 所以order咗。 以石头窝盛装的炒饭, 而佢亦都话美味, 仲话好有海胆味。其实我唔敢肯定系鳗鱼海胆炒饭定鳗鱼黑松露炒饭; 因为除咗有小许鳗鱼味, 同肯定系用珍珠米囄炒之外, 真系食唔咗出有唛特别; 而且觉得有点油腻。牛舌串烧 = 唔系厚身仲要只有3小片, 味道一般。鸡翼串烧 =
不过点都好, 咁难得还有13天时间感觉到佢仲响香港。

知佢返咗囄香港7日都未食过日本菜, 就食哩间啦!

简简单单点咗
刺身拼盘

牛舌串烧 = 唔系厚身仲要只有3小片, 味道一般。

鸡翼串烧 = 普通的两只烧鸡翼, 味道同上。

食物味道真的只是一般, 但胜在有一个谈笑风生的地方; 朋友光问我在 Facebook status 班更年期的自编剧情人士, 就已花了半餐饭时间。

一吨晚饭可感受到…..朋友….系唔系香港人都无所谓啦!!
鳗鱼X炒饭 + 牛舌串烧 + 鸡翼串烧
2011-12-01