2022-10-07
中完covid同亲戚食三年来第一餐饭,于是特登拣左呢间朋友盛赞嘅贵价中菜,结果发现价格完全无想像中咁恐怖。五个人埋单先~2500,仲系因为我为咗尽孝叫晒鲍鱼花胶,结果长辈牙唔好唔钟意食,早知道要多个羊肚菌煲😭book唔到片皮鸭,但系book到黑毛猪叉烧,咸甜适中最重要入口即化,系即化——一般嘅靓叉烧系软稔肥瘦适中,佢几乎入口一抿就会化开,唔系黑毛猪真系煮唔到咁嘅地步。不过钟唔钟意就睇你会唔会追求叉烧嘅口感,因为脂肪完美融入肉里面,唔会话咩肥瘦相间,重申一次系入口即融呀!作为一个超级讨厌花胶嘅人,为咗tum长辈开心要咗卤水花胶冻,上面黑色小珠本来以为系鱼子酱,结果发现系黑醋海藻珠,不过仲正,中和返卤水嘅味道。只系我真系唔好花胶,觉得佢好得意同味道好夹,食唔出好坏。不过几百蚊一碟就tum到长辈开心,抵啦!鲍鱼外脆内鲜甜,一啲都唔韧,仲要好juicy。我日常觉得只有唔新鲜嘅海鲜先会做重口味,今次发现完全唔系,好味鲍鱼做重口味都咁正,佢个椒盐净系提鲜作用。之不过一只好似2百几?长辈唔系特别钟意,早知道我就叫多两个小菜,仲有我想食好耐嘅羊肚菌,好伤心😭点心中规中矩好味,阿拉斯加蟹肉炒饭超级足料,
点心中规中矩好味,阿拉斯加蟹肉炒饭超级足料,唔系伏。虽然我呢个粗人食唔出有啲咩特别惊艳嘅地方,但性价比高已经好难得。甜品本来想试雪糕龙须糖,但晚市先有,于是随便要咗啲甜品。有个青柠黑芝麻果仁唔知道咩挞,好香,青柠芝士嘅外面系一层黑芝麻慕斯之类嘅嘢,果仁脆饼都超香。我宁愿死都唔会饮杏仁茶,所以唔知道好唔好味😂
最后一定要赞佢地嘅环境同服务态度,每张台隔得好远好舒服,而且每台都有唔知一个侍应等系附近招呼,全部态度超好超周到,习惯左去一般中餐厅叫极唔应,简直吓亲宝宝😂就系行楼梯落去𠮶段路太grand太靓,结果灯光太黑老人家嫌弃,结果经理就叫我地点样搭lift走。
以及,洗手间个水箱好怀旧好靓,差啲想影相,但系都系唔好咁大乡里出城啦😂
呢篇食评会唔会因为太降低餐厅格调唔比过⋯⋯