2023-03-12 2746 浏览
今日下昼,另一半发现昔日的何必馆,在原址以「粤珍」之名重开,加上见到其他评论,表示他们质素还比以前好,招呼亦非常之殷勤,那么我就好像昔日帮衬何必馆的心态,订位。的确,去到坐低,职员招呼十分殷勤,呢一点系值得赞赏嘅!环境亦非常之干净!但系,去到点菜嘅时候就出现咗一个情况,我本来想叫一个「榄角陈皮丝炒斑球」,咁个职员就话:因为而家只剩返四両肉,所以就唔能够炒出一个例牌。咁我就问佢:如果四両肉即系几多钱呀,佢就话: $100一両,四両就系$400 !原本我都谂住叫㗎喇,跟住佢再加左句:你可以用菜䓕炒就加$160 ,即系换句话讲四両肉加菜䓕,就系$560啦!去到呢一度我就谂,本身榄角陈皮丝炒斑球一个例牌系几多両肉嘅呢?咁我就问佢啦,佢就话一个例牌系六両肉,而一个例牌系$600用榄角陈皮丝炒!但系佢从来冇建议我用返榄角陈皮丝去炒个四両肉,反而佢建议我系加菜䓕去炒个四両肉,仲要系额外加$160!正常来讲,大家会选择用$560去食四両肉,定系选择用$600去食六両肉呢?可能大家觉得我好小家,去得何必馆呢啲级数嘅地方,就无谓太计较!但系我个感觉非常唔好,觉得佢做生意唔太老实,点解佢唔建议我用返「榄角陈

可能大家觉得我好小家,去得何必馆呢啲级数嘅地方,就无谓太计较!但系我个感觉非常唔好,觉得佢做生意唔太老实,点解佢唔建议我用返「榄角陈皮丝」去炒个四両肉呢?如果系咁都系$400姐!我觉得唔系价钱贵定平嘅问题,系做生意应该要老实。