2015-02-15
早前分享咗8/F「至尊重庆鸡煲」嘅食记,依次就分享埋晌上面18/F「BBQ Military」嘅韩烧饮食体验。一出电梯,已经感受到「军事重地」嘅气氛,不过,一啲都唔凝重,绝无打杖嘅感觉,反而有份喜乐同开心,因为,几幅壁画,细心睇,有点幽默抵死。除咗门口有唔少军事装备外,如军帽、头盔、沙包、铁铲、军用电话机……等等,内里就有更多「展品」,铁丝网、望远镜、眼罩、假枪、避弹衣……真喺有排细数,最抵死喺枱上嘅「茶壶」喺士兵用嘅款式,好似返咗去细个玩童军嘅年代。虽然小弟唔喺咩军事迷,但睇见一样觉得过瘾,再者,所有侍应都著上迷彩军服,唔单止型,仲好配合个场。餐厅占18/F全层,所以,个场好大,又阔又深,起码可以坐到二、三百几人。餐厅单边全喺落地玻璃,因为居高临下,而周边大多数都喺矮细旧唐楼,所以,景观几开扬,入夜后,对住晒荃湾啲旧楼天台景,另一番风情。装修简单,水泥地现天花大光灯,烧烤枱及座位如一般韩烧格局,圆櫈揭开面盖可以放袋、放杂物,悭位方便。而抽烟系统采用上吸式,抽风口又可以拉高拉低,效果挺好,食到尾离开,都唔会一身油烟味,绝无尴尬。食中菜成日被为人诟病就喺又茶芥、又小食,一围人分分钟百几蚊
依个喺朋友一心一意想试嘅菜式,想一尝烤猪皮喺点样,我哋乐意奉陪。一客有3片,平平滑滑嘅猪皮,无半点肥膏,经烧烤成金黄半透明状,入口烟韧有咬口,沾点黄豆粉,口感无咁油腻,当为送酒啤嘅小食会喺唔错嘅配搭。据说能有效补充骨胶原,真假与否,都不妨一试。
两年几前同屋企人去过一趟济洲,知道当地嘅黑毛猪好出名,不过,因为大家当时疑晌庆州食错嘢,抱恙咗几日,所以,跟黑毛猪缘悭一面,故此今晚就点一客平平哋嘅黑毛猪面青肉试试。猪面青肉色泽鲜红,被裁成小件,容易烧烤,丝丝油脂平均散落肉面,烧好之后,侍应又帮我哋剪成为一口一件,细心妥贴,肉质好嫩滑,很有猪肉味,小弟就喜欢蘸少少蒜油,令肉味更香浓。
牛排骨已讲明已调味,所以,色泽带啡。每条牛排骨薄切后再卷好,肉面鎅好花,卖相变得份外吸引,而一客有两件,每件摊番长其实都好大件。牛排骨唔使烧得太熟,加上本身带点油脂,所以,好快有得食,兼且入口软腍富肉味,又够肉汁,配合生菜、少少面豉酱、洋葱丝……等等,味道实在一流。
见隔离枱嘅海鲜几新鲜吸引,又好似样样想试,所以,索性拣个「烤什锦海鲜」,有齐大明虾、鲜带子、生蚝、鲍鱼、鱿鱼、蛏子、大花甲,阵容鼎盛。当我哋唔知从何入手点烧好,侍应即刻帮手为我哋解决烦恼。佢将个烤板放好后,我同佢讲喺咪倒转咗,原来倒转喺有原因,目的喺防止海鲜烧烤时渗出嘅水份漏出嚟,真喺受教了。
净喺烧肉、烧海鲜,要食到饱消费会有点高,所以,尾段加啲垫肚嘢,既可食得经济啲,又可以试到师傅喺其他菜式上嘅手势。先嚟一客煎饺,共有6只,煎得金香,唔太油,饺皮薄而脆,肉馅跟菜嘅比例平均,唔错。
煎饼晌济洲几经常食到,店家有两款口味:煎海鲜葱饼及煎泡菜饼,因为前菜都食咗唔少泡菜,所以,我哋拣前者。韩式煎饼质感比较粉,有啲似「糕」嘅感觉,煎饼里有好多海鲜料,如虾仁、鱿鱼,其实,煎得几香口,味道不俗。
果然韩国直送,直头原装连埋包装胶盒由韩国空运过嚟。不过,味道跟餐牌有少少出入,纽约芝士蛋糕应该喺无加入红莓酱,而且,用个银盘装起嚟硬喺差少少美感。不过,3款蛋糕都绝对有水准,尤其件热情果慕丝蛋糕,一来无想像咁酸,二来慕丝做得幼滑非常,海绵蛋糕好软绵。