2018-07-25 48 浏览
之前已经听过「宏」的大名,一间日式餐馆以抹茶卷卷掀起一阵热潮,今日终于约到朋友来吃我喜欢的绿茶甜品我地见尖沙咀店长期都要排队,咁岩朋友要去红磡交收,所以决定去宏的红磡分店~去到餐厅门口已经见到不同蛋糕、马卡龙,色彩缤纷,睇见都流口水除左甜品外,餐厅都有不少套餐选择仲包埋沙律、蛋卷、饮品,都几抵啵纯日本白烧鳗鱼定食 $210我们平时食开既烧鳗鱼大多都系加烧汁翻热,「宏」就从日本引入去骨纯鳗鱼自家烧制,保留原始鱼味。店员仲会送上4款调味,分别系日本芥末酱油、柚子酱油、鳗鱼酱汁及盐。我地试完都觉得加少少盐已经好好食,鲜甜爽滑餐厅仲讲究到个饭要用新潟米,质感较有黏性,口感都唔同啲😌套餐仲有海藻乌冬,真系要留定肚先来食😅😅迷你三色丼定食 $148定食有迷你版鳗鱼饭、吞拿鱼碎鱼生饭同海藻乌冬虽然系迷你版,但份量都唔少~海藻粒粒令面条口感丰富、烟韧小抹荼卷 最期待既甜品卷质感湿润有弹性,中间的绿茶忌廉香滑浓郁,味道不苦涩小芝麻卷朋友拣左芝麻味,依个蛋卷反而冇咁软身,有点结实的感觉~饮品拣左抹茶鲜奶&红茶仲有少少绿茶粉系面,岩哂中意绿茶既我我地已经决定下次来食蛋糕套餐

除左甜品外,餐厅都有不少套餐选择
仲包埋沙律、蛋卷、饮品,都几抵啵

纯日本白烧鳗鱼定食 $210

迷你三色丼定食 $148

定食有迷你版鳗鱼饭、吞拿鱼碎鱼生饭同海藻乌冬
虽然系迷你版,但份量都唔少~
海藻粒粒令面条口感丰富、烟韧

小抹荼卷

最期待既甜品
质感湿润有弹性,中间的绿茶忌廉香滑浓郁,味道不苦涩

小芝麻卷

朋友拣左芝麻味,依个蛋卷反而冇咁软身,有点结实的感觉~

饮品拣左抹茶鲜奶&红茶
仲有少少绿茶粉系面,岩哂中意绿茶既我

我地已经决定下次来食蛋糕套餐
  • 抹茶卷