2021-01-24 105 浏览
今日去何文田做野,于是决定去呢间Bookmark左好耐既cafe试一试佢。12点就到左,直接入座。一入门口就见到用仙人掌做主题既门口,好靓既LOGO啊😍。店面用黑白为主色配合线条感好重既摆设,好有时代感。进内第一个area系Bar枱同半Open kitchen,Bar枱用上白云石面,对住落地玻璃,有些少自然光影相,用黎打卡实在一流。但千万唔好对风景有太大要求,坐过一次你就会明白点解咁靓都冇乜人坐bar枱🥴。做好research既我紧系要试佢个打卡饮品,脏脏紫薯鲜奶同egg benedict。呢杯饮品饮落味道似milk shake多过一般饮品店既紫薯鲜奶。杯面放有不下十粒紫薯碎,好怕佢沉底所以一上枱我已经狂影post IG,点知隔左成个餐都冇跌入去,可见杯野既density相当之高,系足料之选,对得住个价钱。作为一杯招牌饮品,又打到卡又足料又好饮,真心赞。另外个egg benedict我原本冇乜期望,事关近排听一位去国外学厨既朋友话egg benedict系最最最基础既一道菜,煮法唔难,但因为佢既形态比较靓所以餐厅先会set到咁高价钱去卖一粒鸡蛋🥴。当日唔想食咁饱,所以照嗌,点知...好

脏脏紫薯鲜奶沙冰

粉粉荷兰汁配松露巴马火腿宾尼迪
好好食呀!第一口咬落就食到满满既parma ham,味道浓烈但不咸。另外留意返,个蛋白系真系发得好有性格,cream状既外观系点做到?仲有松露味不多不少地点缀左个dish,成个餐味道都好夹。
合格既egg benedict应该系要流到咁,有时去啲曳啲既餐厅系会变左溏心蛋。打卡人仕可影切开𠮶刻,赞🤘🏻。

唯一好食中不足就系,我一路影一路写食评一路食,过左exact 60分钟(1分钟都冇比多,直头以为佢set timer)个店员就走黎同我讲仲有冇野加,半个钟后要交枱。WHAT?我连只蛋都未食完,仲要系讲紧weekday afternoon hours冇乜客,目测仲有5/6张枱系空既😨。我绝对唔系𠮶啲要死霸张枱既客黎,亦完全明白点解餐厅要有时限,但系非繁忙时间同仲有大量吉枱既情况,99%既餐厅都会照比你继续,更何况90分钟连食饭真系吹水都不够,真心打个凸🥴。我就唔会好似上面啲伪食评咁话好坐,事实就系好食唔好坐,你当佢系一间餐厅比起一间cafe咁会感觉良好啲,建议佢将个楼上cafe既hashtag转返西餐就算,或者希望呀老细睇到呢篇食评可以指导下啲员工点样唔pushy地set用餐时间🥲。

额外一提,见到有人客指住碟野弹回头,可能啲生菜太新鲜🥴,建议用餐客人望清楚先入口。
2021-01-18
脏脏紫薯鲜奶沙冰