2023-02-04
呢间泰国餐厅原本系湾仔,旧同事食过觉得出色,知佢搬走黎深水埗(小编的生活圈),特别推介左比小编~环境餐厅以走廊为分界,一边系开放式厨房连吧枱,另一边系客枱。铺头唔算大,但坐位空间都足够。食物1. 彩虹汤呢个汤小编都系第一次见,系甜酸做主导,十分开胃。配料有鱼片、鱼蛋,猪红、生菜等。猪红唔腥,小编平时唔食猪红既都食左几件。喜欢甜食的应该都会钟意。一份约有4-6碗。2.泰式猪脚猪脚卖相十分吸引,伴以新鲜芥兰,一解腻口既感觉。猪脚皮有咬口唔油腻夹完又夹,猪脚肉都唔鞋口好冧。3.泰式炒金边粉Pad Thai 有各种唔同质感既配料,炸蒜、鱼干、生洋葱、芽菜,口感十分丰富,味道都系偏甜,加埋青柠更加惹味。4.鱼肚羹呢个系老板娘送架,因为小编同行朋友唔敢叫鱼肚,怕腥,老板娘听到就请我地试下。唔试由自何,一试笑呵呵。鱼肚完全唔腥,比想像中好味。小编觉得好味过彩虹汤。呢个羹好滑,质感似碗仔翅,配料有香菇、生菜、鱼肚、猪红等。食既时候配少少白醋会更有层次。5. 章鱼沙律新鲜章鱼凉拌各样菜的沙律,味道清爽,有少少辣,但好过瘾,上面啲粉系厨师哥哥即磨既糯米粉,佢话有解辣作用,小编表示感受唔到,反而系增强左口感
食物
1. 彩虹汤
2.泰式猪脚
3.泰式炒金边粉
4.鱼肚羹
5. 章鱼沙律
新鲜章鱼凉拌各样菜的沙律,味道清爽,有少少辣,但好过瘾,上面啲粉系厨师哥哥即磨既糯米粉,佢话有解辣作用,小编表示感受唔到,反而系增强左口感。
老板娘同厨师都系泰国人,但系识讲广东话,同客会沟通,非常Nice,仲送野比我地食,感激