2014-07-16 7303 浏览
心血来潮想食high tea,本来想食半岛酒店既英式下午茶,但而家已经加价加到两位$598(加一)...唯有退而其求次食1881入面既The Parlour.The Parlour既英式下午茶两位$398(加一),呢个价钱我比较接受到。但其实都觉得有啲贵,不过一餐半餐就冇乜所谓啦!早一日book左位,下午茶三点开始,我同男友相约早一啲出黎行街,但天气实在太好,我怕热到哂溶左个妆(食high tea同三层架下午茶自拍100张是常识吧!)虽然officially系三点开始,但幸好我冇被拒诸门外,两点九就入坐。餐厅既设计非常中式,但整体环境非常昏暗,我个人不太喜欢喺暗既环境食饭。不过邻座有八成都系外国人,令到自己好似置身喺外国既中国餐馆中。最搞笑呢度既high tea set有两款,一款系港式,另一款系英式。港式就系食点心之类,虽然场内好多外国人,但冇一枱系食港式下午茶。大概想食点心应该会去番酒楼挂...可能太早入座,都等左一阵先上三层架,但当我想自拍的时侯,我有啲失望!呢个白色布系咩黎?说好的甜品呢?原来甜品系分开上既由于之前同男友留定肚食,佢见到如此境况,忍唔住问:「下,食咁贵得呢d?」

呢个白色布系咩黎?说好的甜品呢?原来甜品系分开上既
由于之前同男友留定肚食,佢见到如此境况,忍唔住问:「下,食咁贵得呢d?」虽然有少少失望,但都系要自拍/被拍番100张先可以开餐架啦。一打开个包惨不忍睹既白布,原来宝物寻归底!呢旧核突白布入面原来收埋左4件松饼:两个系提子松饼,另外两个就系冇提子既。我谂揾白布盖左既原因系想保持松饼既温度,老实讲,除非有个火或者heater,呢个设计系有啲fail。英式下午茶系由上食下,第一层放左伴松饼既果酱,所以甜品就要分开上啦。

唔知系咪太肚饿,一咬松饼竟然系有超好食既感觉!为左make sure呢个唔系肚饿既幻觉,我认真咁品尝,发现松饼表面酥香,食落又唔会太硬,入口即溶,里面呢湿度系岩岩好。加上我不好甜品,呢个松饼既甜度系我接受到既,所以我冇乜点果酱,就不多讲果酱。我觉得呢度既松饼系我食过最好味既松饼,识食一定系食呢度既松饼!
唔钟意食甜既我,另一个关注既当然系咸点。不过既然系set for two,点解有啲款只得一件?三文治的白方包比较软同湿,但不至于淋哂。蛋酱果个好似咸既松饼,口感唔错。其他的tart太细件了,囫囵吞枣,不能续一评点,但味觉整体系几唔错。

甜点实在太甜,点好甜既男友都顶唔顺,我谂...如果要挑战甜品大佬应该黎呢度!

饮品选择看似好多,但我最后都系拣饮我最爱既latte,不过我觉得味道普通,唔够香浓。
整体黎讲两百几蚊食呢个tea set唔可以算系太worth,不过都系果句,间唔中食下真系几过瘾。有机会(有钱)再试下其他!
2014-06-28