2014-07-16
心血来潮想食high tea,本来想食半岛酒店既英式下午茶,但而家已经加价加到两位$598(加一)...唯有退而其求次食1881入面既The Parlour.The Parlour既英式下午茶两位$398(加一),呢个价钱我比较接受到。但其实都觉得有啲贵,不过一餐半餐就冇乜所谓啦!早一日book左位,下午茶三点开始,我同男友相约早一啲出黎行街,但天气实在太好,我怕热到哂溶左个妆(食high tea同三层架下午茶自拍100张是常识吧!)虽然officially系三点开始,但幸好我冇被拒诸门外,两点九就入坐。餐厅既设计非常中式,但整体环境非常昏暗,我个人不太喜欢喺暗既环境食饭。不过邻座有八成都系外国人,令到自己好似置身喺外国既中国餐馆中。最搞笑呢度既high tea set有两款,一款系港式,另一款系英式。港式就系食点心之类,虽然场内好多外国人,但冇一枱系食港式下午茶。大概想食点心应该会去番酒楼挂...可能太早入座,都等左一阵先上三层架,但当我想自拍的时侯,我有啲失望!呢个白色布系咩黎?说好的甜品呢?原来甜品系分开上既由于之前同男友留定肚食,佢见到如此境况,忍唔住问:「下,食咁贵得呢d?」
唔知系咪太肚饿,一咬松饼竟然系有超好食既感觉!为左make sure呢个唔系肚饿既幻觉,我认真咁品尝,发现松饼表面酥香,食落又唔会太硬,入口即溶,里面呢湿度系岩岩好。加上我不好甜品,呢个松饼既甜度系我接受到既,所以我冇乜点果酱,就不多讲果酱。我觉得呢度既松饼系我食过最好味既松饼,识食一定系食呢度既松饼!
甜点实在太甜,点好甜既男友都顶唔顺,我谂...如果要挑战甜品大佬应该黎呢度!
饮品选择看似好多,但我最后都系拣饮我最爱既latte,不过我觉得味道普通,唔够香浓。