2015-05-30
Cafe 1950 位于美林邨一个唔起眼既商场里面精致的装修令餐厅于平凡既食肆中吸引不少眼球,见上去好似话比大家听:我卖既食物唔系粗制滥造!头盘系三文鱼沙律,同一般沙律唔同既系餐厅用黑醋同橄榄油取代白色既沙律酱。味道清新带酸夹有新鲜野菜及橄榄油既清香味,食落十分开胃而且卡路里比一般沙律酱低,keep 紧fit 既女士终于唔洗再叫沙律走酱la XD近期heat 爆全城既食法,用铁板烧熔d 芝士再揾d 泡菜同鸡肉捞埋一齐,味道浓厚。滑dudu 既鸡肉包上半熔既芝士连埋微辣微酸既泡菜,口感同味道都好丰富。跟住就系烧猪肋排,开头仲担心d 肉会太实食起上黎会唔方便,点知上左菜后就放心晒。D 肉好松软轻轻用刀就切开厚厚既肉,下次成班fd 黎都要再食多次!事关我几中意个酱汁酸酸甜甜好吸引,食完韩式芝士鸡柳正好用个酱汁黎开开胃,但系怕酸既朋友就可能要鼓起勇气试下啦。一睇只猪手咁型就知道系主打菜式,餐厅可以提供原只上同切开上。芥辣同茄汁令我食咸猪手冇咁腻,外皮好脆而d 肉就好爽嫩一d 都唔痴牙,心谂用黎𩠌酒睇波一流!另外值得一提既就系d 薯条,粗身薯条炸到外脆内软加上少许盐同胡椒,真系好食过某d 加"色
一睇只猪手咁型就知道系主打菜式,餐厅可以提供原只上同切开上。芥辣同茄汁令我食咸猪手冇咁腻,外皮好脆而d 肉就好爽嫩一d 都唔痴牙,心谂用黎𩠌酒睇波一流!另外值得一提既就系d 薯条,粗身薯条炸到外脆内软加上少许盐同胡椒,真系好食过某d 加"色色"粉既薯条多多声 XD
连装餐具既盒都一丝不苟,原来配合整个餐厅既气氛,我都想揾一个放系公司既canteen~XD
餐厅仲提供大量杂志同board game比客人消闲,感觉就好似系被一堆繁忙快餐店围住既一个避难所咁,可以同朋友消磨大半日时间。
整间餐厅都装修得好有气氛,完全估唔到系位于一个屋邨商场既餐厅,每我印象深刻。