2014-07-30
今日夜晚放工果时想食川菜,之前有个四川ge朋友介绍过我去湾仔ge一间川菜馆,听讲老板系贵州人,所以d𩠌应该都几地道,识食一定系食最正宗ge川菜,所以我就帮衬左lee间。间餐馆系二楼,系出面睇唔系好起眼。去到大概系晚饭时间,但又唔系太多人。仲系要有位比我地即刻入座。装修系中国传统风格,隔窗,屏风,连我地食饭坐ge位都系长红木椅,d位都几阔落,仲要系卡位,感觉几唔错!我觉得d又嘈又迫ge地方,会影响享受美食。有茶水、小菜供应,其中炸花生真系好似为我口味而设咁,卜卜脆好好味!上菜速度正常,我地两个男仔点左粗粮西洋菜、半份水煮鱼、回锅肉同埋一碗饭,我地都岩岩好够饱。水煮鱼真系正到冇朋友呀!川菜真系要足料先会好味,成盆都装满红辣椒,底菜系最正宗ge豆芽、宽粉条同埋少少笋片同香菇。宽粉条应该系系四川当地运过黎,好少系香港食到差唔多水准ge食物。可能系半份ge原因,鱼肉唔算太多,但系可以接受到ge正常分量。回锅肉唔似有d地方咁,包劲多菜,劲少肉。lee间肉片大片而且好厚身,但又唔觉得油,配菜系洋葱同青椒,又唔系包菜,真心劲好味。西洋菜有d汤汁,岩岩好分解左岩先ge辣同好似冇咁油咁。食完饭后仲有红豆沙
但价钱为成差唔多一个要人250蚊,贵左少少,但系食到咁正宗好味ge川菜,我又觉得值ge!