2016-02-28
上次请咗朋友食咗日本拉面,今次佢为咗还我呢个人情,话请返我食面。佢问我想唔想食翻拉面,我就话今次想食本土嘅云吞面多d。但系既然系请我食云吞面,冇理由食茶餐厅咁冇要求,所以识食一定系食----黄枝记!!!今日我哋嚟咗黄枝记嘅铜锣湾新分店,喺楼下一望黄枝记嘅长样,气势不凡! 一坐低望住个Menu我哋嘅选择困难症又发作, 我好钟意食佢哋嘅云吞,但系同时间亦迷恋佢哋嘅牛腩同猪手。朋友就好钟意食佢嘅猪润,因为够弹牙、柔软,同埋出面好少食到。就系甘,大家唔知点样决定嘅时候店员同我地讲,其实我地可以叫一个拼盘,咁就可以食齐云吞、水饺、牛根腩、猪手同埋冬菇青菜!我哋认为呢个系对大家最好既决定。朋友坚持叫个猪润细面,我就叫左虾子捞面 share。呢个拼盘一上桌真系想拍手赞好,全部都系招牌名菜。猪手柔软胶原丰富,百食不厌! 牛腩非常入味,而且用腩汁用来捞面更加一举两得! 云吞同水饺真系唔使讲,大家都知有几好味! 黄枝记嘅手打面真系做得非常出色,每条面均衡而且弹力十分,食一食,一路拉面,真系无敌好食!而且冇碱水味,软硬度适中,真系一碗系唔
佢问我想唔想食翻拉面,我就话今次想食本土嘅云吞面多d。
朋友坚持叫个猪润细面,我就叫左虾子捞面 share。
牛腩非常入味,而且用腩汁用来捞面更加一举两得!
云吞同水饺真系唔使讲,大家都知有几好味!
黄枝记嘅手打面真系做得非常出色,每条面均衡而且弹力十分,食一食,一路拉面,真系无敌好食!而且冇碱水味,软硬度适中,真系一碗系唔够既!
之后同朋友交换猪润食。呢个新尝试系我食过最好食嘅猪润!大块,粉嫩,食完几啖真系唔舍得比返我朋友!
最后一杯蜂蜜姜茶 HK 22作句号。
储翻d精力去showroom 玩打面团!