今日(27/9)我同屋企人到信德中心KFC打算享用最新嘅花生酱炸鸡同传说中嘅Fing Fing薯条。作为Spy x Family嘅拥趸以及花生酱爱好者,我非常期待呢一餐。我地大约夜晚8点20分到达,并喺28分用自助机完成点餐。正如附件嘅单据显示,我地点咗4个花生酱辣鸡丰盛套餐同一个E1。我心里一路亨Spy x Family 嘅主题曲,一路期待住花生酱炸鸡嘅酥香味,心谂今晚一定会回味无穷。5分钟,10分钟渐渐过去,主题曲到结尾曲都已经loop咗十几廿次。我越等越唔对路,就过去counter睇下发生咩事。眼见寥寥可数几个员工面临住十几张单,好落力咁执紧炸鸡,我就费事比压力佢哋。话晒自己都系大公司食物链最低层嘅齿轮,完全明白身为社畜有几辛苦,催促佢哋只会大家都唔开心。最后足足等咗22分钟(8点50分),机械嘅声音终于响起:「K3601请取餐」,喺我嘅耳内却系天使般嘅细语。要形容把声有几天使,就要从我嘅背景讲起。我已经减咗肥三个月,体重减咗10%,减糖减油戒淀粉,而且每日放工都去游水。你可能会问:减肥都仲食KFC???咁你就知道我有几钟意Spy x Family同花生酱。今日亦唔例外,我放工游

最后足足等咗22分钟(8点50分),机械嘅声音终于响起:「K3601请取餐」,喺我嘅耳内却系天使般嘅细语。要形容把声有几天使,就要从我嘅背景讲起。我已经减咗肥三个月,体重减咗10%,减糖减油戒淀粉,而且每日放工都去游水。你可能会问:减肥都仲食KFC???咁你就知道我有几钟意Spy x Family同花生酱。今日亦唔例外,我放工游完水先去食KFC,所以尤其肚饿。肚饿嘅我,难得破戒去食KFC嘅我,以及满心期待嘅我,三个我、三种欲望叠加起来,无情嘅机械声都可以变成天使嘅细语。

然后残酷嘅现实有如一把掌掴落我脸上。「点解花生酱炸鸡同家乡鸡一模一样嘅?」我心想。正当我疑惑之际,职员及时开口道:「唔好意思,我地无晒花生酱辣炸鸡,所以我俾左家乡鸡你。跟餐嘅烧鸡都唔够,我换咗鸡块俾你。然后E1亦都冇啦,先生你要E2好唔好?」纵使句子入面有问号,根据Linguistic佢嘅声音语调亦都系问句,但我根本毫无选择。

失落感同后悔充满我嘅内心,点解我唔早d嚟;点解我唔去第二间KFC;然后短短嘅几秒内我踏入cycle of giref嘅second stage: Anger and Blame;点解唔早d通知我,要我白白期待20分钟,再将我推落谷底。

如果系小时候嘅我,我应该会当场发烂渣,向职员发泄。但系投入职场咁多年,我明白个员工都只系打份工,佢只系尽佢嘅棉力搭救系统出错嘅后果。就算我问候晒佢祖宗十八代,现实都唔会改变,我都系唔会食到花生酱辣炸鸡

本来嘅「KFC家庭乐」变成「KFC满失落」。我地几个你眼望我眼,极度颓废,直至我家姐讲左句:「其实有野食已经好好啦。」呢句简直一言惊醒梦中人:1. 饮品俾漏咗一杯,2. 家乡鸡/烧鸡超级细件,3. 唔知边度嚟嘅鸡块干憎憎,4. Fing Fing薯条无提供调味粉,但系呢一切都已经无所谓。

原来我都系资本世界消费主义下嘅受害者,又何必咁上心呢?

2023-09-27
等候时间
22 分钟 (堂食)
用餐时段