2019-05-21
今日来到上水食晚餐,呢间食馆门面宽敞,坐位舒适,主打有点心、粥品、面、饭和厨部美食。每张枱都有一壶茶,一壶水让客人自己斟,店员亲切地介绍咗几个王牌点心给我们,上海小笼包、药膳鸡脚、誉小馆虾饺皇、黑松露带子饺、顺德双皮奶等,我哋惊唔够饱,自己再㨂多个香茜叉烧肠粉和木鱼烧茄子。上海小笼包一笼有四粒,里面有满满既汤汁同埋猪肉,一同上枱既醋汁里面伴随有姜丝,在小笼包中间笃个窿将醋汁倒入去,热辣辣咬落去,肉和汤汁迫哂出来,好传统既小笼包味道。药膳鸡脚里面有龙眼肉、党参、红枣、杞子,主打当然系炆到好淋,好入味既鸡脚啦,望住汤面已知胶质丰富,简直系女人既恩物,平常食多啲补充骨胶原,皮肤都靓啲。 望到木鱼丝就会谂起日本既章鱼小丸子,不过呢味唔系章鱼烧,而系煎酿三宝中的鱼肉酿茄子,鱼肉煎到香香地,茄子就外脆内软,加埋木鱼丝同埋烧汁好美味。誉小馆虾饺皇,简而言之就系超大粒既虾饺,面皮晶莹通透,咬落爽口弹牙,而且仲啖啖肉好饱肚。黑松露带子饺,黑松露大家都知好矜贵,食落味道有少少似蘑菇味,加上有一种独特既芳香味道,咸咸地咁样,带子就大大粒,下面系虾饺来的,一个点心食到三种唔同既味道 ,正。香茜叉烧肠粉一碟有三
香茜叉烧肠粉一碟有三条,台面有调味料,甜豉油就可以根据自己的口味另上,系几饱肚既点心之一。
顺德双皮奶,其实就系姜汁撞奶,又白又滑,有好浓沃既姜味。如果喜欢食姜既朋友,一定唔可以错过啦 !