2019-05-26 87 浏览
「唔返大陆,人生就无意义」就系因为佢呢一句话,我就跟左佢返大陆,体验下咩系「人生意义」。本来几个朋友约埋系上水出发。点知某条蛋散迟大到,咁唯有系彩园广场行一阵,经过地下见到呢间餐厅,居然有得食点心,环境干净企理,边食边等起码有位坐下嘛。一坐低,餐厅丫姐已经好好招呼,仲主动提埋我地有下午茶。原来呢到星期六日都有下午茶食,同样32蚊已经可以任选两款手工点心,仲唔洗收加一。而落单都系用点心纸,想食乜就昼乜。食点心点可以唔叫虾饺同烧卖。烧卖外皮够软熟。肥猪肉吃落好顺滑,虾肉弹牙爽口,推荐!虾饺晶莹剔透,外皮厚度适中,虾肉塞到满一满。仲叫左鲜虾云吞,山竹牛肉,鲜竹卷,叉烧肠,咸水角同糯米鸡。鲜虾云吞38蚊有8粒,大大粒,仲要粒粒都新鲜弹牙,我系连个汤都饮埋。山竹牛肉蒸得啱啱好,口感弹牙嫩滑,加埋喼汁真系叔叔都不行了。鲜竹卷好JUICY,唔知点解只要用腐皮卷埋一齐就会觉得好好味,好神奇。叉烧肠肠粉同叉烧既比例做得好好,唔会过多又唔会过少,而且叉烧分布得好平均,好食。咸水角外皮脆卜卜,入口烟韧,充满咸香。糯米鸡我朋友食,我冇试到。见只糯米鸡咁大只,就问朋友好唔好食。点知佢答我「呢只糯米鸡好有鸡味」。
「唔返大陆,人生就无意义」

一坐低,餐厅丫姐已经好好招呼,仲主动提埋我地有下午茶。

而落单都系用点心纸,想食乜就昼乜。

食点心点可以唔叫虾饺同烧卖。
烧卖外皮够软熟。肥猪肉吃落好顺滑,虾肉弹牙爽口,推荐!

虾饺晶莹剔透,外皮厚度适中,虾肉塞到满一满。

仲叫左鲜虾云吞,山竹牛肉,鲜竹卷,叉烧肠,咸水角同糯米鸡。

咸水角外皮脆卜卜,入口烟韧,充满咸香。

糯米鸡我朋友食,我冇试到。见只糯米鸡咁大只,就问朋友好唔好食。点知佢答我「呢只糯米鸡好有鸡味」。成枱人立即静晒,完全唔想俾反应佢。

不过说时迟,那时快,蛋散话已经到左上水火车站。
人生意义,我黎啦!