2016-04-21 670 浏览
小妹同友人都好钟意食鸡煲, 传统鸡煲食法系叫一只猫/半只鸡, 然后拣辣度, 最后加水/鸡汤黎到打边炉. 今日友人带埋小妹同两个朋友来试呢一间鸡煲比较多玩法, 系一个新体验!系正正山林道, 地铁佐敦行过去5分钟就到, 系地舖黎, 感觉光猛干净鸡煲有得拣"全只", "半只", "净鸡脾", "净鸡胸", 价钱一样都几公道, 我地四个人拣咗鸡胸拼鸡脾, 啖啖肉! *鸳鸯煲有个好处, 就系有得拣辣度, 我地拣咗一边辣, 一边唔辣就返朋友!我地虽然只系叫咗细煲(例牌), 但份量一D都唔少. 而且鸡煲里面好多配料, 够晒香浓. 鸡件亦都好滑好入味, 赞!提外话, 我地开餐前叫咗个卤水鸭舌, 竟然出奇地好食. 上枱时有微温, 鸭舌忟得够淋同埋入晒味! 是晚惊喜!食完鸡煲已经半饱, 我地叫咗莞茜汤同埋蕃茄汤打边炉, 全要都系渌下D蔬菜黎食清下肠胃, D菜吸收咗鸡煲同汤料精华非常好食! 好似Shabu Shabu 咁, 我地最尾加咗个租稻庭乌冬黎食, 配埋个汤都非常好味!

鸳鸯鸡煲

水鸭舌