2019-08-24
成日话要食香港既「天天海南鸡」,因为好耐之前系新加坡食完真系念念不忘,今日亲临香港分店,估唔到原来除左「天天海南鸡」,老板仲带左几个新加坡米芝莲牌子,入面有好几间米芝莲餐厅既菜式添。环境系香港开左咁耐,成日嚟铜锣湾,但真系第一次行过嚟「天天海南鸡」呢个舖位,估唔到原来系咁fancy,最岀有个bar枱位,入面先系餐厅座位,整间以蓝色灯配黑色做主调,好时尚同好有bar既气氛,同新加坡总店位置熟食中心,毫不讲装修既格局截然不同,餐牌上亦有好多玩fusion、创新既菜式。香茜蛏王 $128唔系个个都钟意食芫荽,不过我个人就好喜欢佢既香气,见有味前菜用佢黎配蛏子想试下。用上氮气挫住,仙气飘飘咁上枱,芫荽份量多,果种香气味好清新唔会觉系腥,蛏子幼身好弹牙,两者好夹,开胃既前菜。海胆豆腐 $148另外仲试左个特别少少既配搭,海胆豆腐 ,骤眼望颜色有少少似喇沙咁,豆腐两面应该有煎香过,海胆亦系熟既状态,熟海胆经加热过后冇左腻既感觉,味道亦会淡左,不过两者各有各味道,豆腐唔太渗有海胆味。天天海南鸡(例) $148估唔到例牌份量都咁多,用返同新加坡总店既同一款鸡,自家农场培育,底部有好多汁,好耐好耐以前系
香茜蛏王 $128
香茜蛏王
海胆豆腐 $148
天天海南鸡(例) $148
天天海南鸡(例)
估唔到例牌份量都咁多,用返同新加坡总店既同一款鸡,自家农场培育,底部有好多汁,好耐好耐以前系新加坡食过一次,记得果时一个旅程翻chur左3次,所以一直好食睇下香港分店既味道。皮薄,肉质嫩滑,本身已经淋上带蚝油、酱油味既酱汁,配饭一流,唔额外沾酱汁都够味,如果钟意辣就可以再沾啲泰式酸辣汁更惹味。
天天石窝鸡饭(1-2人份) $48
食海南鸡当然要有鸡油饭,唔系点叫海南鸡饭!不过呢到就要额外嗌饭,好处系如果想斋试佢啲鸡留肚食其他可以唔嗌饭,但我个人认为海南鸡既精髓除左只鸡之外,就系鸡油饭再捞上蒽油,真系绝配!用石窝上,$48份量有3-4碗饭,我觉得都可接受,每粒都捞上鸡油,鸡油油腻度较低唔觉肥腻,但鸡油香就略薄。
Not A Virgin $88
主要用Rum、菠萝汁、热情果、接骨木花糖浆制成。饮落酸酸甜甜,以菠萝味为主,酒精味唔算强烈。
Not The 50’s $68
用上热情果、青柠味糖水配以咖啡整成嘅Mocktail。先带微微嘅酸味,其后系黑咖啡本身有嘅酸味及甘香,饮惯斋啡嘅朋友会接受到,但如果你冇饮开斋啡就未必啱你饮。
总括而言,配合返香港人需要,加入左酒吧同其他餐厅既食物,变得有香港特色,至于味道保留左新加坡总店既传统口味,当地化得几好既过江龙店。
附:部份餐牌参考