2020-05-24
星期日打算去中环试下新开鲷鱼拉面🍜,但原来佢星期日休息😢!唯有去附近既金鹤拉面,食返个鸡白汤拉面补数!金鹤拉面既鸡白汤拉面非常出名。汤底用左6小时熬制鸡汤,所以你会食到一阵纯鸡香味。鸡汤经过泡打后,非常滑身,我觉得非常似罐头忌廉鸡汤😂!浓味又滑身,我差唔多饮左成碗!配料方面一点都唔马虎,炸牛蒡非常吸引,叠到好高,牛蒡条非常薄身,又炸得脆口😋,不过有少少油腻感😂!另外,拉面有两片厚切慢煮鸡肉,食落好稔,带有微微鸡味👍🏻!叉烧口感相约,但较薄身,口感差一点!酱油糖心蛋处理得刚刚好,中间流心好吸引😍!拉面就中规中矩,都挂到汤。不过果阵鸡白汤味道真好浓郁,加上浓稠口感,更让人回味!饺子🥟细细只,因为系炸饺子,食落好脆口👍🏻!整体上,拉面真好好味😋!不过,你问我,座银定金鹤好味D,我觉得鸡白汤味道都差唔多,都系咁浓郁!不过我觉得好似座银D汤打得更松。另外,座银鸡白汤拉面有海鲜口味,鸡汤味道更有变化同更丰富。