2022-10-22
黎开观塘顺便揾朋友食饭,佢推介一齐试下观塘工业中心嘅蕃茄18.中午时分,我地刚到都唔算好多人,唔洗一阵就有位置,卡位都算阔落,座位与座位都隔得好开,坐得几舒服,环境及装修都好有风格又简约,挂左好多招牌,好适合打卡。 朋友叫左花胶鸡汤米线谂住补补。汤底同出面有点唔同,用左超多绍菜熬汤,所以比较清甜,仲有浓郁嘅鸡汤味,但唔会好油腻,米线充分吸收左个汤底,好好味。米线仲有好多鸡件,啖啖肉但唔会好柴,当然仲有几旧花胶,有淡淡嘅鱼味,口感好Q.如果想食清D,呢个米线都唔错。至于我就试左四川炸酱厚切猪扒。个饭一黎到我就深深被吸引住,颜色十分抢眼,令人忍唔住打卡,佢黎到就闻到阵阵嘅辣椒味,本身以为佢嘅炸酱会好似谭仔嘅炸酱咁,但完住另一回事。佢嘅炸酱其实好似肉燥饭咁铺满成个饭,食到粒粒嘅肉粒,但唔会好干,猪排唔错好淋,煎得好香口又有口感,个饭旁边有d 烫熟嘅绍菜同埋雪菜,令到个饭有口感又解油腻。但系成个饭最突出嘅系猪排上面嘅辣椒粉,又香口又麻又辣,超级好味,佢嘅辣仲要唔系死辣,十分柔和。我地2个仲加左个炒滑蛋,超大份,唔会好油,我仲忍唔住加左d 辣粉系上面今餐真系比到个惊喜我,餐厅虽然主打米线,但系我
花胶鸡汤米
四川炸酱 厚切猪扒