2019-10-20 79 浏览
九龙城泰菜多, 试过几间九龙城越南菜尚算可以,今日再去越南餐厅踢馆。7pm到无咩客唔洗等位,同友人跟住厨师推介,叫左海南鸡饭、鲜虾蟹膏汤檬,同埋牛油鸡翼。先黎海南鸡饭,黄油饭香、海南鸡亦都滑,重点系有个小辣嘅的酸汁,令本身above average 嘅鸡立即升level。蟹膏汤檬,味道好夹。虾坚系鲜虾,爽得黎仲有鲜味,唔系冰鲜味道。而檬粉都吸左汤底的精华,食到Lam lam脷。牛油鸡翼味道非比寻常,牛油加少许蒜粒令香味更浓郁,内里肉质嫩滑,再滴少许青柠汁,食起黎唔觉肥腻,毫无罪疚感。呢道菜绝对值得翻啅!本身仲叫左春卷,不过好彩卖晒,因为三样野已经食到我地顶住个胃。性价比高、味道又好,九龙城都唔只得泰菜拣。食完饭,发现已经几枱等紧位,好彩黎得早。

2019-10-15
  • 牛油鸡翼