2018-07-19
一年前去过印度,印象最深刻嘅系佢哋唔只系食咖喱,仲有好多唔同嘅配搭去俾你点佢哋嘅特色naan到而家我都仲系好怀念果种系香港好难食到嘅味道朋友推介我黎呢间印度餐厅试吓,话佢嘅味道好正宗,包我满意咁话准备迎接我期待已久的印度素菜我哋算好早就到,所以铺面唔算多人,以为黎帮衬嘅都可能系印度人,但眼见都有几枱系香港人黎食,仲有一枱好似同啲职员好熟简单既摆设menu 虽然系全英文,但老板话迟啲会整一个有中文嘅餐牌,等有啲可能唔识睇英文嘅食客都可以知道乜打乜七彩缤纷既摆设,令人觉得好舒服KP chaat platter $135老板推荐嘅一个头盘,入边有四种小食,大概都系用洋葱、蕃茄、青椒、粟米等等嘅材料配制而成,上边黄色脆卜卜既丝令成碟前菜更有口感!其中一样有啲炸咗嘅米,同啲配菜捞埋一齐,酸酸甜甜好开胃呀,同我之前喺印度食嘅一个脆饼上边嘅配菜一模一样味Paneer tikka lababdar $85蕃茄芝士酱入面有啲自家制嘅芝士,食落一啲都唔腻,口感有少少似豆腐但一开始食落有好重好香嘅芝士味,用黎点naan真系一流garlic naan$30老板推荐我哋食呢一个印度薄饼,用嚟点上面个番茄芝士
准备迎接我期待已久的印度素菜
简单既摆设
七彩缤纷既摆设,令人觉得好舒服
KP chaat platter $135
Paneer tikka lababdar $85
garlic naan$30
老板推荐我哋食呢一个印度薄饼,用嚟点上面个番茄芝士酱简直系冇得弹,食完一旧又一旧!
我系香港食过好多间印度餐厅,佢哋个薄饼都会烤得好硬但呢度个薄饼松软得来,仲好有香葱味,同我之前系印度式嘅真系好似
最后我哋怕唔饱,仲点在一个普通嘅炒饭(但其实未食呢个之前已经饱饱地)虽然睇落平平无奇,但最简单嘅菜式先至系最考功夫
我个人本身唔系好钟意食印度嘅米,因为本身好多时候都系好硬,但呢间餐厅煮得啱啱好,而且佢用过油同平时嘅油唔同味道,虽然唔知系用边种油,但食落一啲都唔油腻,好难得
可能好多人对印度餐厅都会好抗拒,觉得食嚟食去都系㗎你,但我觉得想了解多啲关于印度食物同文化嘅你一定要来呢间餐厅试一试呢度嘅服务同老板嘅诚意你一定会感受到佢系几用心去经营呢间餐厅