2023-05-28
餐厅:The Meek Coffee (牛头角)地址:牛头角伟业街93号93 WYS11楼01-02号舖昨为一个基督徒,我成日都会谂点样可以祝福到更多身边嘅人,不过有时候多啲祈祷🙏,学懂「Let Go and let God」,即喺无论生活当中发生咩事,都相信神每一个安排喺最好就已经好足够,因为神往往就会喺不经意嘅时候用佢嘅方法成就属于佢嘅美意💕牛头角呢间开咗大半年嘅Cafe——The Meek Coffee @themeek.coffee ,食物、甜品、嘢饮都喺老板亲力亲为去整,佢哋一个钟意咖啡☕️、一个钟意烘焙整Cake🍰,加上有同样嘅信仰理念,希望令呢间Cafe成为每一个客人嘅祝福,尤其佢哋曾经都喺做文职工作,知道Lunch Break对Office打工仔嚟讲真喺好重要,所以希望同时服务到牛头角、观塘工业区附近嘅上班一族🧑💻👩💻Cafe以简约风为设计,鲜明嘅白色墙身加上映射入嚟嘅自然太阳光🌞,加上两句短短嘅经文同解释Meekness嘅意思,其他嘅空间都喺留返比客人自己添上色彩🎨,而门口仲有一个代祷箱,作为基督徒都会好相信祈祷嘅力量,加上腓立比书2章4节讲到「各人不要单顾自己的事
地址:牛头角伟业街93号93 WYS11楼01-02号舖
牛头角呢间开咗大半年嘅Cafe——The Meek Coffee @themeek.coffee , 食物、 甜品、嘢饮都喺老板亲力亲为去整,佢哋一个钟意咖啡☕️、一个钟意烘焙整Cake🍰,加上有同样嘅信仰理念,希望令呢间Cafe成为每一个客人嘅祝福,尤其佢哋曾经都喺做文职工作,知道Lunch Break对Office打工仔嚟讲真喺好重要,所以希望同时服务到牛头角、观塘工业区附近嘅上班一族🧑💻👩💻
Cafe以简约风为设计,鲜明嘅白色墙身加上映射入嚟嘅自然太阳光🌞,加上两句短短嘅经文同解释Meekness嘅意思,其他嘅空间都喺留返比客人自己添上色彩🎨, 而门口仲有一个代祷箱,作为基督徒都会好相信祈祷嘅力量,加上腓立比书2章4节讲到「各人不要单顾自己的事,也要顾别人的事。」,愿每一张纸、每一个祷告都能够化为一个又一个小小嘅祝福✨
✝️羽衣甘蓝慢煮鸡胸扁意粉 $118
将羽衣甘蓝整成青酱🥬,加上Nuts碎粒同辣椒丝,面头再放上几块慢煮鸡胸, 食落意粉味道唔会好浓烈,比较多嘅喺Fresh嘅感觉,不过食到最底会油腻少少🤏,鸡胸鸡肉香都几出🐓,加上唔会好嚡,虽然有少少干身但都好易入口, 跟午餐加$16可以叫埋杯Latte☕️
✝️巴拿马火腿配芝士炒蛋酸种包 $85
下午茶餐2:30pm开始有, 叫咗呢个劲足料嘅巴拿马火腿配芝士炒蛋酸种包,除咗有巴拿马火腿同沙律菜🥗, 即叫即烘、外脆内烟韧嘅酸种包面头仲放咗大量芝士炒滑蛋同Parmesan cheese,直接为蛋同面包带嚟咸香”芝”味,连盐、黑椒都唔洗加😎,仲可以以半价去加购任何一杯饮品,所以呢杯Cappuccino都只喺$18咋😍
✝️Oreo巴斯克芝士蛋糕 $45
食完主食叫多咗个自家烘焙嘅Oreo巴斯克芝士蛋糕,蛋糕外层比较厚实,中间位置就做到半流心效果,形成口感上嘅对比🆚, 微微嘅焦香配上芝士同Oreo嘅香味层次,真喺令人食唔停口😋