2024-08-09
📍黄大仙 豆乳狂人嚟紧要喺黄大仙返工,所以今日放假就谂住过嚟睇吓附近系咩情况,有咩餐厅选择。行过黄大仙中心南馆嘅时候,见到有一排全部都系餐厅,其中一间餐厅吸引咗我望过去,就系呢一间豆乳狂人,因为佢嘅店舖入边有一个好大嘅空间比人打卡,而且入面有佢哋个主角,超可爱嘅豆乳公仔😹佢哋嘅主打当然系豆乳制品,例如唔同口味嘅豆浆、甜品、同埋粢饭、街头小食等等应有尽有, 临返屋企或者放工嘅时候入到嚟一定买到嘢食😏,我之后唔使怕冇着落了。😻蕨饼丸子 $45佢系三色丸子系列入面最吸引到我嘅就系佢,因为除咗丸子之外,仲要有蕨饼,其实丸子就系芋圆,佢嘅芋圆烟烟韧韧好有弹性,而且加埋蕨饼嘅甜味同口感,成个甜品有好多唔同层次,重点系唔会好甜,唔使惊食完之后成口糖🙂↕️。黑糖3.6牛乳桃胶 $36听讲桃胶系平价版嘅燕窝,见到呢度有得拣,我当然要试一试啦。佢既份量非常多,而且因为系用牛乳,所以饮落味道好浓,会有张口既感觉,并唔系好液体既感觉。😾牛油果鳗鱼玉子粢饭 $55第一次见啲有咁特别馅料嘅粢饭,当然要试一试😝。呢三样材料夹埋一齐味道出奇地夹,而且佢比嘅鳗鱼好大嚿,每一啖都食到鳗鱼嘅味道,出色🙂↔️🐟٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
蕨饼丸子 $45
黑糖3.6牛乳桃胶 $36