2018-07-13
平时真系好少食潮州菜,但系今日唔知点解心血来潮好想食下,即刻OpenRice下附近有咩潮州菜馆,就拣咗呢间啦!我同朋友叫咗个二人精选,我见佢价钱唔贵,但系就有好多嘢食,而且选择都多!卤水拼盘有好多款卤水!有鹅片、猪肚,豆腐!全部都卤得好入味,配埋个醋食就啱啱好🤤我就最钟意食个猪肚!因为煮得够林😂普宁豆腐炸得好好食!外面炸到有微微嘅焦味,但里面嘅豆腐仲系keep住好滑,冇炸到干晒水!沙茶牛肉同埋芥兰都好食!沙茶牛肉有啲沙嗲味,不过食得出系新鲜牛肉,唔系平时茶餐厅早餐𠮶啲罐头沙嗲牛肉😂😂而且啲牛肉好林,一咬就烂!煎牙带真系好食到冇得弹!条鱼虽然炸过仲系keep住好滑,都唔会感觉好热气,好食到停唔到口🤤豆浆系我至爱啊😍😍😍唔夸张,我真系成世女都未饮过咁好饮嘅豆浆!个豆浆好有豆香味😍😍唔甜,但系都好够味,一定要嗌番杯啊!绿豆爽好多绿豆😂😂成碗都系🙈
普宁豆腐炸得好好食!外面炸到有微微嘅焦味,但里面嘅豆腐仲系keep住好滑,冇炸到干晒水! 沙茶牛肉同埋芥兰都好食!沙茶牛肉有啲沙嗲味,不过食得出系新鲜牛肉,唔系平时茶餐厅早餐𠮶啲罐头沙嗲牛肉😂😂而且啲牛肉好林,一咬就烂! 煎牙带真系好食到冇得弹!条鱼虽然炸过仲系keep住好滑,都唔会感觉好热气,好食到停唔到口🤤
豆浆系我至爱啊😍😍😍唔夸张,我真系成世女都未饮过咁好饮嘅豆浆!个豆浆好有豆香味😍😍唔甜,但系都好够味,一定要嗌番杯啊! 绿豆爽好多绿豆😂😂成碗都系🙈