2020-05-02 1015 浏览
早晨,星期六,早上十点,大家起咗身未啊?好多人都话台湾嘅早餐文化根深蒂固,相对香港好似冇咁多元化,我哋流行嘅早餐文化就系离不开茶餐厅,中式早茶或者食碗粥加油炸鬼。台湾人很喜欢咸豆浆加粢饭,我又想起在善导寺阜杭豆浆 嘅早上,就好挂住台北,吃著蛋饼,油条,咸豆浆,栥饭,多美好。在土瓜湾有两间非常有名嘅嘅栥饭店,一间系上海美华菜馆以前我曾经非常支持,但有一次因为老板娘熊度嘅关系我以后都决定说,不了,就算个粢饭几好食都假。于是,自然会帮衬上海豆浆王阿妈。早上十点几都冇乜人,外卖回家吃才是抗疫嘅最高境界。店内都是简单的几个选择,本身想食下饺子,但唔想太饱就简单要了咸豆浆或粢饭就算了。为什么想介绍呢间餐厅,因为有朋友刚刚搬到红磡,佢话佢喜欢食豆浆栥饭,𠮶日先同佢讲起呢间舖头,然后今朝想食个好点的早餐后,就过嚟了。这个老板娘都是有性格,但至少未试过有同佢冲突。回到家后,咸豆浆仍是热辣辣,豆香四射,加了点辣,再加上新鲜炸嘅油炸鬼和虾米,我幻想自己在台北阜杭豆浆 的早上,又或是在上海的桃园眷村。呢度嘅栥饭和美华比较,有点难,的确美华栥饭中的油炸鬼真系炸得很好,吃入口都好似吃薯片咁脆咯咯,呢个系王阿妈嘅不
早晨,星期六,早上十点,大家起咗身未啊?

于是,自然会帮衬上海豆浆王阿妈。

早上十点几都冇乜人,外卖回家吃才是抗疫嘅最高境界。

这个老板娘都是有性格,但至少未试过有同佢冲突。

呢度嘅栥饭和美华比较,有点难,的确美华栥饭中的油炸鬼真系炸得很好,吃入口都好似吃薯片咁脆咯咯,呢个系王阿妈嘅不好。

榨菜和肉松嘅比例两间都差不多,但糯米粒粒都好靓,好大件,食完一定会好满足。

在插翼难飞嘅日子,冇得食其他地方嘅早餐,就来这过下瘾,满足下在异地早餐嘅幻想吧。

豆浆王阿妈
土瓜湾马头围道220号地下